“Σκληρό μνημόνιο ή έξοδος απο την Ευρώπη!”

Τι ανεφέραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Για συμφωνία με σκληρό μνημόνιο ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μίλησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Η τελική προθεσμία είναι η Σύνοδος των 28 χωρών μελών της ΕΕ που θα γίνει την Κυριακή.

Η σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι η απόφαση που θα ληφθεί, όπως επεσήμαναν ήδη στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα έχουν συνέπειες για όλες τις χώρες της ΕΕ, επέβαλαν σύνοδο κορυφής των 28, και όχι των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο να υποβάλλει τις προτάσεις της έως τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν και θα τεθούν στη συνέχεια στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ακόμη και της εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει σχέδιο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Το τέλος της εβδομάδας είναι η τελική προθεσμία», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο όπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας». Ο κ.Γιούνκερ που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, σημείωσε: «Είμαι υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλουν να πάνε αυτή τη χώρα».

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι όλοι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σχολίασε ωστόσο, ότι «η εθνική κυριαρχία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας». Η κ.Μέρκελ σημείωσε ότι πρώτα οι εταίροι θα πρέπει να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις, μετά θα μιλήσουν για βραχυπρόθεσμο δανεισμό για τον οποίο όμως, θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Αφού είχαν προηγηθεί στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

Ο κ.Τσίπρας διαπίστωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και πλέον θα ακολουθήσουν ταχύτατες διαδικασίες. «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια με ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού . Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι κατανοούν ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο οποίο καλούμαστε όλοι να δώσουμε λύση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. πρεπει εκει στο ινπαοκ να έχετε τρομερές πηγες αφου ξερεται ηδη την συμφωνία και τι προυποθετει……

Comments are closed.