Σκοπιανό : Σ΄ αυτό το όνομα καταλήγουν

Κοντά σε λύση το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Σε σύνθετη ονομασία, με μία λέξη, φαίνεται πως καταλήγουν οι τρεις πλευρές, ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, για το όνομα της FYROM.

Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr.

Εγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) προκρίνεται και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Από τη δέσμη προτάσεων του Νίμιτς επελέγη μια τρίτη λύση το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-πΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η πΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».

Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι έχει ευρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας. Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.

Σχετικά άρθρα

8 Σχόλια

 1. Αρχιεπισκοπή Αχρείων καλύτερα!
  Να επαναφέρουν τον κανονικό αρχιεπίσκοπο που τον φυλακισαν γιατί είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική!
  Επίσης κάθε φορά που αντί για Γκορναμακεδόνια κάποιοι θα τη λένε Μακεδονία να πέφτει βουρδουλιά σε έναν από τους στενόμυαλους σημερινούς βουλευτές!
  Δηλαδή 30 εκατομ. φορές δια του τριακόσια + κάποιων επισκόπων και του αρχιεπισκόπου=100.000 βουρδουλιές παρά κατι στον καθένα απ΄όλους τους προδότες ημερησίως!
  Ρε φασισταριά, αφού αυτοί που σας ψήφισαν δε θέλουν τη λέξη Μακεδονία από που παίρνετε το θράσος και κάνετε κάτι φασιστικό!

 2. οι κομισσαριοι αντεχουν ενα δημοψηφισμα; αντεχουν την δημοκρατια;
  να δουμε τι εχει να πει ο λαος για το θεμα,αν θεωρει πως ειναι οκ να συμβιβαστουμε με την προπαγανδα και το ψευδος

 3. ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

 4. σας χρειαζεται τορπιλισμός συ.ρι.ζα μην τολμισεται να ερθεται μακεδονιαι αλεξις κτλ

Comments are closed.