Σόιμπλε: Κανείς μας δεν έχει ιδέα τι μπορούμε να κάνουμε…

Η ελληνική κυβέρνηση “έβαλε τέλος μονομερώς στις διαπραγματεύσεις” με τους πιστωτές

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση “έβαλε τέλος μονομερώς στις διαπραγματεύσεις” με τους πιστωτές της, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει πλέον βάση προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις (…) κανένας από τους συνάδελφούς με τους οποίους μίλησα δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα”, προσέθεσε ο ίδιος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όμως πέρα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρκετοί είναι οι Γερμανοί πολιτικοί που έχουν τοποθετηθεί επί της απόφασης της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

“Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα πιάσει το απλωμένο χέρι (ενν. των εταίρων της). Αν είναι αυτό να γίνει με τη μορφή δημοψηφίσματος, ας είναι έτσι”, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag και ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από το δημοψήφισμα “να τοποθετηθεί καθαρά μέσα στην κυβέρνησή του και στην κοινή γνώμη υπέρ του συμβιβασμού”. Εκτιμά ακόμα ότι τώρα υπάρχει στο τραπέζι μια καλή πρόταση των πιστωτών.

Για “τσίρκο” που μας προσφέρει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Χορστ Ζεεχόφερ. “Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το τσίρκο το συντομότερο δυνατό. Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση”, δηλώνει στην Bild και εκτιμά ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι “οι ριζοσπάστες στην ελληνική κυβέρνηση αποδέχονται και το ενδεχόμενο εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων, μόνο και μόνο λόγω της ιδεολογίας τους” και προσθέτει ότι “στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τύχη του λαού τους”.

‘Αμεση διακοπή του ELA από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ζητά ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ. “Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το διακύβευμα: μέσα ή έξω”, γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ και Κάτια Κίπινγκ επαινούν την εξαγγελία δημοψηφίσματος και αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Ελίτ της ΕΕ, προσοχή, έτσι είναι η δημοκρατία”, ενώ η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με ανάρτησή της στο Twitter, τονίζει: “Έσκασε η δικτατορία του ευρώ! Δημοψήφισμα: όχι σε περαιτέρω πρόγραμμα φτωχοποίησης για την Ελλάδα και στο χωρίς ουσία ‘κάψιμο’ των δισεκατομμυρίων των Ευρωπαίων φορολογουμένων”.

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φούεστ εκτιμά από την πλευρά του ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος θα οξύνει δραματικά την επιδρομή στις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι “μόνο με έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων από την Δευτέρα μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου”.

Σχετικά άρθρα