Σόιμπλε σε Τσίπρα: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται!» (pics)

Στο Νταβός διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών

Στο Νταβός διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών που συζητούν σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απάντησε με τη φράση κλισέ “It’s the implementation, stupid”, στην επίκληση του Αλέξη Τσίπρας για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενώ στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αρχικά δεν ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά τον έπεισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Aπαιτείται ένα αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ, τόνισε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, που έγινε στα ελληνικά, τόνισε ότι: «Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους. Είναι ντροπή».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει και τόνισε ότι: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει». «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μεγάλη ντροπή. Οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα μαζί του συμφώνησε ο κ. Σόιμπλε. Όπως είπε: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Έχουμε πολλά να κάνουμε για το προσφυγικό. Συμφωνώ με τον Αλλέξη Τσίπρα, δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα φρούριο. Είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο».

Στο ίδιο πάνελ συμμετέχει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που μίλησε στα γαλλικά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε αλλά και ο Β. Σόιμπλε. Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, πριν «σκοτώσουμε» τη Σένγκεν.

Participants attend the session 'The Future of Europe' at the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 21, 2016. Pictured are (L-R) Robin Niblett, Director, Chatham House, Netherlands Prime Minister Mark Rutte, French Prime Minister Manuel Valls, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Emma Marcegaglia, Chairman, Eni, and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble. REUTERS/Ruben Sprich

Greek Prime Minister Alexis Tsipras gestures during the session 'The Future of Europe' at the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland January 21, 2016. REUTERS/Ruben Sprich

Σχετικά άρθρα