ΣΟΚ: Είχαν στόχο τα πυρηνικά!

Οι τρομοκράτες του Βελγίου

Σοκ προκαλούν οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες που χτύπησαν τις Βρυξέλλες είχαν στην πραγματικότητα ακόμα πιο φρικτά σχέδια. Οπως αποκαλύπτει η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα DH, οι τρομοκράτες αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Στην πραγματικότητα τα σχέδια τους ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Κατά τις έρευνες των αρχών προέκυψε ότι τα αδέρφια Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε». Όπως αναφέρει το δίκτυο, πρόκειται για ένα δεκάωρο βίντεο το οποίο ελήφθη από κάμερα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών μετά τις επιθέσεις των Παρισίων.

Πηγές αναφέρουν, χωρίς να εξηγούν. ότι από το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές προκύπτει ότι τα δύο αδέρφια Ελ Μπακράουι είχαν διασυνδέσεις με μέλη του τρομοκρατικού δικτύου σε Γαλλία, Βέλγιο και Συρία.

Μετά την κατάσχεση του βίντεο από τις βελγικές αρχές, οι Βέλγοι άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν σημαντικά τα μέρα ασφαλείας. Στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας με το βελγικό δίκτυο να αναρωτιέται αν αυτά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν αντιληπτά και οδήγησαν τους δύο τρομοκράτες σε αλλαγή σχεδίων. Μήπως, δηλαδή, αποφάσισαν να αιματοκυλίσουν πιο «εύκολους» στόχους, όπως ο σταθμός του μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Η ιστοσελίδα “Le Dernieure Heure” επισημαίνει, πάντως, πως το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο ανήκαν τα δύο αδέρφια ήταν το ίδιο με αυτό που σκόρπισε τον θάνατο στην καρδιά των Παρισίων. Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο απαρτίζεται από νεαρούς Βέλγους, η πλειοψηφία των οποίων είχε φύγει για τη Συρία.

Επίσης, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο για την ανετοιμότητα των βελγικών αρχών να προβλέψουν και να προλάβουν την επίθεση στις Βρυξέλλες, έρχεται δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz να υποστηρίξει ότι οι αρχές της χώρας καθώς και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες είτε στο αεροδρόμιο είτε στο μετρό (είτε και στα δύο, όπως αποδείχθηκε τελικά). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βελγική πρωτεύουσα, οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στις πληροφορίες που είχαν και αδιαφόρησαν απέναντι στην έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση που είχαν.

Νεκρός και ο Ναζίμ Λαχράουι

Ο δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο αεροδρόμιο είναι ο Ναζίμ Λαχράουι. Σύμφωνα με βελγικές αστυνομικές πηγές, το DNA του βρέθηκε στο σημείο όπου έγινε το χτύπημα στο αεροδρόμιο. Ο Ναζίμ Λααχράουι ήταν ο κατεξοχήν ειδικός στην κατασκευή βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών και φέρεται να ήταν ο κατασκευαστής των «γιλέκων-αυτοκτονίας» με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι. Γενετικό υλικό που αποδόθηκε σε αυτόν είχε βρεθεί στα υπολείμματα που απέμειναν στα σημεία των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Ετσι μετά τον Ιμπραήμ ελ Μπακράουι, τον μεσαίο στο γνωστό καρέ από τις κάμερες ασφαλείας, γνωρίζουμε τους δύο νεκρούς καμικάζι του αεροδρομίου.

Επίσης όπως έγινε σήμερα γνωστό, οι βελγικές αρχές αναζητούν και δεύτερο ύποπτο για το χτύπημα στο μετρό . Ως γνωστό ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραήμ που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ανατινάχθηκε στο όνομα του Αλλάχ και του Ισλαμικού κράτους, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στον πολυσύχναστο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει πως η Τουρκία είχε απελάσει στη χώρα του τον έναν καμικάζι

Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές-καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Kατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Ολιγωρία της αστυνομίας

Δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εγείρουν οι πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών ήταν ήδη υπό παρακολούθηση ως ύποπτοι για νέο ενδεχόμενο χτύπημα.

Οι αδελφοί Μπακράουι είχαν νοικιάσει τη γιάφκα στην οποία ανευρέθησαν, ήδη από την Τρίτη, υλικά παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, μια σημαία του ISIS, αλλά και η βαλίτσα που περιείχε την πιο ισχυρή από τις βόμβες που προορίζονταν για το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ.

Εικάζεται ότι το πιο φονικό από τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι τρομοκράτες, αφέθηκε πίσω στο διαμέρισμα, διότι, κατά λάθος, το γραφείο ταξί το οποίο είχαν καλέσει, έστειλε ένα κανονικό αυτοκίνητο αντί για μίνι-βαν.

Καταλύτης ο Αμπντελσλάμ

Στο διαμέρισμα της συνοικίας Μόλενμπεκ φαίνεται ότι είχε διαμείνει και ο τελευταίος επιζών από τους βομβιστές του Παρισιού, ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ, ο οποίος συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Ο Λααχράουι ήταν πιθανότατα στενός συνεργάτης του Αμπντελσλάμ, μολονότι περιφερόταν με πλαστή βελγική ταυτότητα και το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Ο Ναζίμ Λααχράουι είχε ταξιδέψει στην Συρία το 2013, πιθανώς για «επιμόρφωση» σχετικά με την κατασκευή εκρηκτικών και κατεζητείτο από τις βελγικές αρχές, κάτι που ίσχυε επίσης για τους αδελφούς Μπακράουι. Όμως, αφ’ ενός κανείς τους δεν συνελήφθη πριν τα τραγικά γεγονότα της Τρίτης, ενώ αντιθέτως η σύλληψη του Αμπντελσλάμ επιτάχυνε την οργάνωση του διπλού χτυπήματος.

Σχετικά άρθρα