19.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΣΟΚ: Μακάβριες αναρτήσεις στο Facebook

Ελληνες διαδικτυακοί «τζιχαντιστές»… επελαύνουν στο Facebook. Δεκάδες συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους και 12χρονοι, παρασυρμένοι από την υπερδημοσιότητα για την αιματηρή δράση του μελών του ISIS, αυτοσυστήνονται ως τζιχαντιστές και επιδεικνύουν στα προφίλ τους

αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων από τον Τζιχάντι Τζον και άλλες φωτογραφίες από τη δράση των «μαχητών» του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Εχουν μάλιστα δεκάδες ακολούθους που επικροτούν τους έλληνες «φαν» του φονικού ιερού πολέμου των ισλαμιστών.

«Παρατηρούμε και ελέγχουμε»

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν «για ηλεκτρονικές καταχωρίσεις μεταξύ σοβαρού και αστείου, που αξίζουν μια σχετική προσοχή αλλά κυρίως… ψυχιατρική ανάλυση. Καθότι τέτοιου είδους “μιμητές” και επίδοξοι “θαυμαστές” λόγω της υπερπροβολής τραγικών περιστατικών έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Πρόκειται κυρίως για μακάβριες διαδικτυακές επιδείξεις από κάποιους που εξιτάρονται από γεγονότα που κυριαρχούν στα ΜΜΕ και σκέφτονται με αντίστροφο τρόπο». Συμπληρώνουν ωστόσο ότι «για παν ενδεχόμενο παρατηρούμε και ελέγχουμε τέτοιου είδους αναρτήσεις και ειδικά ορισμένες από αυτές».

Ετσι μπορεί κάποιος στο Facebook – σχετικές επισημάνσεις και στην ιστοσελίδαhttp://www.medintelligence.org να βρει ιστοσελίδα ομάδας για τον τζιχάντ που φέρεται να αρέσει σε 18 άτομα από την Ελλάδα, ορισμένοι από τους οποίους είναι Ελληνες και άλλοι αλλοδαποί. Σε άλλο προφίλ στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κάποιος να βρει τον Νίκο Κ. (τζιχαντιστή) που δείχνει τον πιθανόν σκοτωμένο βρετανό «δήμιο» Τζιχάντι Τζον μπροστά σε ένα από τα πρώτα θύματά του. Η τελευταία ενημέρωση αυτού του προφίλ εμφανίζεται τον Αύγουστο του 2015, οπότε έχουν αναρτηθεί και άλλες φωτογραφίες από την αιματηρή δράση των τζιχαντιστών.
Ιδιότυπα προφίλ

Μια άλλη εντυπωσιακή καταχώριση είναι εκείνη του αυτοπαρουσιαζόμενου ως «τζιχαντιστή με καρδιά», ο οποίος περιλαμβάνει και το «Allahuakbar» («ο Θεός είναι μεγάλος»), χαρακτηριστική κραυγή που φωνάζουν και οι μαχητές του ISIS – και άλλοι ακραίοι ισλαμιστές – σε σχεδόν όλες τις επιθέσεις τους. Ο «τζιχαντιστής με καρδιά», που εμφανίζει επίσης φωτογραφίες από μαχητές του ISIS αλλά και τον Πύργο του Αϊφελ στις φλόγες, δηλώνει κάτοικος Αθηνών ενώ έχει 49 διαδικτυακούς φίλους.

Ιδιότυπο θεωρείται ακόμη ένα άλλο ελληνικό προφίλ με κάποιον που αυτοπαρουσιάζεται ως «μαύρος τζιχαντιστής» και έχει φωτογραφία ενός νεαρού μελαψού, με φουντωτά μαλλιά, γυαλιά ηλίου και γενειάδα, που κρατάει ένα μακρύ μαχαίρι. Οπως προέκυψε, πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ismam Yaken, πρώην φοιτητή πανεπιστημίου στο Κάιρο, ο οποίος είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ της πατρίδας του για τη «μεταμόρφωσή» του και την ένταξή του στους «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλληνας «θαυμαστής» του έχει τρεις εφήβους «φίλους».

Επιπλέον, υπάρχει η περίπτωση της καταχώρισης ενός Νίκου «τζιχαντιστή», που δηλώνει κάτοικος ακριτικής πόλης και ο οποίος ωστόσο στο προφίλ του έχει φωτογραφίες από όπλα. Τέλος, εντυπωσιακό είναι ότι μια «κλειστή ομάδα» σχετική με τον «τζιχάντ» δημιούργησε μια παρέα 12χρονων και 13χρονων. Ενας εξ αυτών έχει κεντρική φωτογραφία να κρατά και να επιδεικνύει μια μεγάλη καραμπίνα…

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα