ΣOK: Νεκρά 4 βρέφη και 11 παιδιά στο ναυάγιο λέμβου στο Φαρμακονήσι

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η νέα τραγωδία με μετανάστες που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου.

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 100 άτομα ανατράπηκε, με αποτέλεσμα μέχρι αυτή την ώρα να έχουν ανασυρθεί νεκροί 34 πρόσφυγες,

Μάλιστα, τουλάχιστον 4 βρέφη και 11 μικρά παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των 34 νεκρών της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται, καθώς το σκάφος που ανετράπη ήταν κλειστού τύπου και ενδέχεται κάποιοι από τους επιβαίνοντες να παγιδεύτηκαν στην καμπίνα.
Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε.
Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης. Οφείλει να δρα με βάση τους διεθνείς κανόνες, αλλά και δεσμευόμενη από τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά.
Ας μην ξεχνάμε ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».

ΝΔ: Να υιοθετηθεί μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το σημερινό τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Δυστυχώς, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε.
Και το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
Η αμηχανία και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ταυτόχρονα στη Μεσόγειο να χάνονται καθημερινά δεκάδες αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά. Τώρα είναι η ώρα, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, να εργαστούν για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα».

Το Ποτάμι: Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική και η Ελλάδα ούτε καν αυτή

«Σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί. Αύριο θα είναι λίγοι. Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική. Και η Ελλάδα ούτε καν αυτή. Η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Ούτε με κροκοδείλια δάκρυα. Ούτε μονομερώς από ένα ή δύο πλούσια κράτη. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς και ένταξης των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες. Πρέπει να υπάρξει διακριτός και ευέλικτος μηχανισμός στην καρδιά της Ευρώπης, που θα εφαρμόσει ουσιαστικές πολιτικές και θα συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες μεταφοράς και φιλοξενίας των προσφύγων στα κράτη μέλη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση. Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος και έβαλε το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Οι επεξεργασμένες προτάσεις μας παραμένουν σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια. Το Ποτάμι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να μην γινόμαστε συνένοχοι της τραγωδίας των αθώων».

ΑΝΕΛ: Κλείνει τα μάτια η ΕΕ

«Δυστυχώς η νέα τραγωδία στο Φαρμακονήσι με θύματα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείνει τα μάτια και θα ακολουθεί πολιτική στρουθοκαμήλου, τόσο το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα οξύνεται και οι τραγωδίες σαν τη σημερινή θα ακολουθούν η μία την άλλη με θύματα δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί τουλάχιστον να πιέσει προς την Τουρκία επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της γείτονος και να απαιτήσει την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με τη FRONTEX που υπεγράφη τον Μάιο του 2012», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σχετικά άρθρα