Σοκ στα ΑΤΜ

Μειωμένες συντάξεις εισπράττουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Με 10% μείωση κατά μέσο όρο στις επικουρικές συντάξεις έγινε η «πρεμιέρα» της νέας δοκιμασίας για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, των δήμων, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των τραπεζών.

Το μεγαλύτερο ψαλίδι αναμένεται, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο οπότε και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 40%.

Το πρώτο και ελαφρύτερο πακέτο επανυπολογισμού, λόγω καθυστερήσεων της ΗΔΙΚΑ, περιλαμβάνει περίπου 312.000 συντάξεις έναντι συνόλου 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών. Κατά τον επανυπολογισμό προσωπική διαφορά εμφάνισαν 45.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης με το οποίο είχαν υπολογιστεί οι συντάξεις τους υπερέβαινε το 20% και δεν αντιστοιχούσε στις εισφορές που είχαν καταβάλει.

Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας διασώζεται από το ψαλίδι γιατί το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ τον μήνα. Οι «άτυχοι» του Δημοσίου που ξεπερνούν το όριο και θα υποστούν περικοπές ανέρχονται σε 3.500 και προέρχονται από τους κλάδους της Πολιτικής Αεροπορίας και των υπουργείων Προεδρίας, Εξωτερικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν τον προηγούμενο μήνα 60-80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Δηλαδή από τις περικοπές στο μέρισμα και τις επικουρικές χάνουν 100 ευρώ τον μήνα, ενώ από το φθινόπωρο η επιδείνωση θα είναι εντονότερη καθώς θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά του μερίσματος (από 1ης Ιανουαρίου 2016) και των επικουρικών (από 1ης Ιουνίου). Αν μάλιστα περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, θα βρουν το ποσό στον λογαριασμό τους μειωμένο κατά 18%.

Ο κύριος όγκος των περικοπών -είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε λόγω καθυστέρησης της ΗΔΙΚΑ- θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου. Πάντως ασκείται πίεση στις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκαίρως για 1 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις. Η εντολή άνωθεν είναι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο επανυπολογισμός για τις 730.000 επικουρικές του ΙΚΑ και να μείνει μικρότερο πακέτο για τον Οκτώβριο. Στο δεύτερο κύμα περικοπών θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς, καθώς αναμένονται μειώσεις από 2 ευρώ έως 350 ευρώ στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων της ΔΕΗ, των εμποροϋπαλλήλων, των βενζινοπωλών, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 200.000-250.000 επικουρικές συντάξεις και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και 40% έναντι του ποσού που χορηγούσε το Ταμείο πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Σχετικά άρθρα

Φωτιά σε υπό κατάληψη σχολείο!

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε λύκειο που τελεί υπό κατάληψη στο Χαϊδάρι. Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώθηκε για το συμβάν λίγο μετά τις 11 το βράδυ και αμέσως έσπευσαν στο σημείο, στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Αφροδίτης, δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες. Η φωτιά κατασβέστηκε σχεδόν αμέσως, ενώ δεν έχει υποστεί ζημιές το […]