ΣΟΚ στην Υεμένη! Πάνω από 2.800 άμαχοι νεκροί

Κραυγή αγωνίας προς τη διεθνή κοινότητα από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κραυγή αγωνίας προς τη διεθνή κοινότητα για την κόλαση που έχει προκληθεί στην Υεμένη, τόσο εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, όσο και από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων της Σαουδικής Αραβίας. Όπως καταγγέλλουν οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότεροι από 2.800 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο τον Δεκέμβριο σκοτώθηκαν 81 άμαχοι και άλλοι 109 τραυματίστηκαν, παρ’ ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε εκεχειρία, στις 15 του μήνα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης να παρέμβουν καταλυτικά και όχι να υποστηρίζουν το συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Από τον Μάρτιο που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, όταν η αντιπολίτευση των Χούτι θέλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση των Χαντί, ενεπλάκησαν δεκάδες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, υποστηρίζοντας τη μία ή την άλλη πλευρά. Συνέπεια της «μάχης συμφερόντων και εξουσίας», είναι ο θάνατος χιλιάδων αμάχων και ο ξεριζωμός πολλών περισσοτέρων, γεγονός που παραπέμπει σε ανθρωπιστική κρίση, όπως σημειώνουν οι οργανώσεις που καταγράφουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις άσκησαν δριμύτατη κριτική στην πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, καταγγέλλοντας πως χρησιμοποιεί στους βομβαρδισμούς της βόμβες διασποράς, στηρίζοντας τους επαναστάτες Χούτι εναντίον της κυβέρνησης των Χαντί. Από τους 81 νεκρούς του Δεκεμβρίου, οι 62 προήλθαν από τις επιχειρήσεις της αραβικής αεροπορίας, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ήταν υπερδιπλάσιος τον Νοέμβριο.

Σχετικά άρθρα