Σοκ στο Πακιστάν! Βίαζαν και εκβίαζαν παιδιά

Τουλάχιστον 280 παιδιά τα θύματα

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων στο Πακιστάν συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η υπόθεση, για την οποία έγιναν σήμερα νέες συλλήψεις, ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, όταν αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες αποτρόπαια βίντεο που γυρίστηκαν από το 2007 και μετά με “πρωταγωνιστές” τουλάχιστον 280 παιδιά, στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτω των 14 ετών. Οι ανήλικοι προέρχονται από το χωριό Χουσάιν Χανουάλα, κοντά στη Λαχόρη, κάτοικοι του οποίου κατήγγειλαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι επί χρόνια μια ισχυρή οικογένεια ανάγκαζε τα παιδιά να συμμετέχουν σε ερωτικές περιπτύξεις και τα βιντεοσκοπούσε. Στη συνέχεια πωλούσε τα βίντεο ή τα χρησιμοποιούσε για να εκβιάζει τις πάμφτωχες οικογένειές τους.

Τα βίντεο δείχνουν παιδιά να βιάζονται από έναν ή περισσότερους άνδρες ή να κάνουν σεξ μεταξύ τους, ανέφερε ο Λατίφ Άχμεντ Σρα, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα.

Η υπόθεση, το “μεγαλύτερο σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στην ιστορία του Πακιστάν”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Παιδιού του Παντζάμπ Σάμπα Σαντίκ, έχει πάρει εθνικές διαστάσεις. Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, πολιτικό προπύργιο του οποίου είναι το Παντζάμπ, εξέφρασε την “οργή” και την “οδύνη” του υποσχόμενος ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Η Γερουσία από την πλευρά της καταδίκασε επίσης την κακοποίηση και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Συνολικά στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται 25 άνδρες. Η αστυνομία, που δέχεται πιέσεις και κατηγορείται γιατί δεν αντέδρασε αποτελεσματικά και γρήγορα, έχει συλλάβει μέχρι στιγμής 12 πρόσωπα.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, οι φερόμενοι ως δράστες εκβίαζαν τους γονείς των θυμάτων τους απειλώντας ότι αν δεν τους έδιναν χρήματα θα πουλούσαν τα βίντεο στην τοπική “αγορά” έναντι του ευτελούς τιμήματος των 40 ρουπιών (περίπου 30 λεπτά του ευρώ). “Γύρισαν ένα βίντεο με τον γιο μου το 2011 και έκτοτε πληρώνουμε τους εκβιαστές” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα ενός από τα θύματα. Ο 60χρονος Μουχάμαντ Άκραμ αφηγήθηκε ότι ξέσπασε σε λυγμούς όταν είδε σε ένα βίντεο τον βιασμό του εγγονού του. Το παιδί στη συνέχεια έκλεψε πράγματα και χρήματα από το σπίτι του για να πληρώσει τους εκβιαστές του.

Οι δικηγόροι των θυμάτων κατηγορούν την αστυνομία ότι για χρόνια όχι μόνο έκανε τα στραβά μάτια αλλά κάλυπτε και τους δράστες. Στην αρχική έκθεσή της για την υπόθεση, την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών ήταν “αβάσιμες”. Ο αρχηγός των τοπικών αστυνομικών αρχών Σαχζάντ Σουλτάν επιμένει ότι πρόκειται για βίντεο που εικονίζουν “συναινετικές” σεξουαλικές πράξεις που γυρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια από μια ομάδα ανδρών για… διασκέδαση.

“Τα βίντεο είναι αυθεντικά αλλά γυρίστηκαν για να διασκεδάσουμε” υποστήριξε από την πλευρά του ένας από τους συλληφθέντες, ο 25χρονος Αμίρ. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, τα παιδιά είχαν συναινέσει, είχαν ενεργητικό ρόλο στα γυρίσματα και ουδέποτε εκβιάστηκαν οι οικογένειές τους.

Η αστυνομία είχε και μια άλλη εξήγηση για τα βίντεο αυτά: ότι τα έδωσε στη δημοσιότητα μια ισχυρή ντόπια φυλή προκειμένου να δυσφημίσει μια αντίπαλη φυλή με την οποία έχει κτηματικές διαφορές.

Οι γονείς πολλών παιδιών από την άλλη, εμφανίζονται οργισμένοι με τη στάση των αστυνομικών αρχών απέναντι στους ίδιους και τα θύματα των παιδεραστών. Μια μητέρα, η Ρουμπίνα Μπίμπι, είπε ότι ο 13χρονος γιος της ήταν και αυτός θύμα όμως όταν προσπάθησε να κάνει καταγγελία πριν από ενάμιση μήνα στο αστυνομικό τμήμα του Γκάντα Σινγκ Ουάλα την πέταξαν έξω. “Ο γιος μου είναι στα βίντεο, είναι θύμα. Τα παιδιά μας εξαναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό. Τα εξευτέλισαν. Αλλά η αστυνομία τα αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες”, είπε.

Ακόμη πιο ακραία ήταν η περίπτωση ενός 15χρονου. Σύμφωνα με τη μητέρα του, τη Σακίλα Μπίμπι, όταν πήγε η ίδια να καταθέσει μήνυση, αντί να καταγράψουν την καταγγελία της, συνέλαβαν τον γιο της. Ο 15χρονος παραμένει ακόμη υπό κράτηση.

Αν από την έρευνα που διενεργείται διαπιστωθεί ανεπάρκεια ή και εμπλοκή της αστυνομίας στην υπόθεση, το σκάνδαλο θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την επαρχιακή κυβέρνηση επικεφαλής της οποίας είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Σαρίφ.

Μια άλλη μητέρα, η Σουράγια Μπίμπι, υποστήριξε ότι οι παιδεραστές απείλησαν την οικογένειά της όταν τους κατήγγειλε στην αστυνομία. “Μια μέρα, κάποιες γυναίκες στο χωριό μου έδειξαν αυτά τα βίντεο. Ήταν κι ο γιος μου μέσα. Ο κόσμος μου κατέρρευσε. Απειλούσαν τα παιδιά με όπλα, τα νάρκωναν. Μικρά παιδιά ακόμη και 5 χρονών υποχρεώνονταν να κάνουν στοματικό σεξ” είπε.

Τρία 15χρονα αγόρια είπαν στο Reuters ότι τα κακοποιούσαν επί πολλά χρόνια. Τα δύο υποστήριξαν ότι τα απειλούσαν με μαχαίρι, με όπλο και με τσεκούρι. “Με απειλούσε ότι αν δεν καθόμουν ήσυχος θα με σκότωνε επί τόπου” είπε το έ

Ένας 18χρονος κατήγγειλε ότι τον βίαζαν από την ηλικία των 10 ετών. Στη συνέχεια έκλεβε χρήματα και κοσμήματα από την οικογένειά του για να πληρώνει τους εκβιαστές του. “Πήγαινα στο σχολείο όταν με άρπαξαν, με ξυλοκόπησαν και με νάρκωσαν. Όταν ξύπνησα, μου έδειξαν το βίντεο που είχαν γυρίσει με εμένα. Μου είπαν ότι θα με έθαβαν ζωντανό αν το μαρτυρούσα πουθενά… Κάθε μέρα σκεφτόμουν ν’ αυτοκτονήσω”, κατέληξε.

Σχετικά άρθρα