21.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σουδάν: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός (videos)

Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε, Τρίτη, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από εκκλήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ. Νωρίτερα, είχαν πέσει πυροβολισμοί σε αμερικανική διπλωματική οχηματοπομπή. Αναμένεται να δούμε τώρα εάν θα τηρηθεί η συμφωνία.

Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.

 

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Σε καταχώρισή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.

150 Έλληνες στο Σουδάν – Αναζητείται τρόπος για ασφαλή δίοδο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, 25 Έλληνες είναι στο Χαρτούμ και συνολικά 150 Έλληνες βρίσκονται στη χώρα. Ενώ στη Μητρόπολη, όπου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Σάββας ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας που έχει το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι 15 ορθόδοξοι, μεταξύ τους και Έλληνες αλλά και παιδιά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μίλησε σήμερα για το θέμα, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αναζητείται ακόμα ο τρόπος να βρεθεί ασφαλής δίοδος για την απομάκρυνσή τους.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», επισήμανε.

 

Ενημερώθηκε ο Δένδιας για την κατάσταση από τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθεια προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς.

«Σχεδόν αδύνατο να παρασχεθεί βοήθεια», λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Στο μεταξύ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες γύρω και μέσα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, και προειδοποίησε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας κινδυνεύει με κατάρρευση

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υπηρεσία γύρω και μέσα στο Χαρτούμ», δήλωσε ο Φαρίντ Αϊγουάρ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στο Σουδάν.

«Υπάρχουν κλήσεις από διάφορους οργανισμούς και εγκλωβισμένοι που ζητούν να απομακρυνθούν», πρόσθεσε.

Ο Αϊγουάρ προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σουδανικό σύστημα υγείας «σχεδόν θα καταρρεύσει».

Από την πλευρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρεις επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ενώ επανάλαβε την έκκλησή του να σταματήσουν.

«Οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών υγείας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαιώματος στην υγεία και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Χάρις πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία στο Χαρτούμ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εφόδια, ενώ οι διακοπές ρεύματος καθιστούν πιο δύσκολη την παροχή βασικών υπηρεσιών.

«Δεν έχουμε ρεύμα εδώ και τέσσερις μέρες»
Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν με τον εμφύλιο πόλεμο και τις συνεχείς μάχες μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο κ. Θανάσης Παγουλάτος, 79χρονος ξενοδόχος που ζει στην πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει: «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Οι δύο παρατάξεις χτυπιούνται και ακούμε συνέχεια πιστολιές, κανονιές. Όλος ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν έξω. Έχουν σηκωθεί και αεροπλάνα και βομβαρδίσανε στόχους».

Σύμφωνα με τον 79χρονο, δεν υπάρχει ρεύμα στην πρωτεύουσα ενώ και το φαγητό λιγοστεύει.

«Το ρεύμα λόγω ασφάλειας το έχουν κλείσει και κάποια στιγμή θα επιστρέψει και το ηλεκτρικό. Για τις προμήθειες είναι λίγο δύσκολο διότι τα πάντα είναι κλειστά και όσο περνάνε οι μέρες, τώρα ήδη μπαίνουμε στην τέταρτη ημέρα, τα πράγματα στενεύουνε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Παγουλάτος, αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο του φιλοξενεί πέντε πελάτες ενώ άλλοι 8 που είχαν βγει έξω την πρώτη ημέρα, δεν καταφέρανε να επιστρέψουνε.

«Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και δυστυχώς πλησιάζει και η γιορτή του Ραμαζανιού οπότε όλα θα είναι κλειστά και δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουμε περιθώριο να βγούμε έξω», υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση για το πώς ενημερώνονται λέει: «Ενημερωνόμαστε από τηλέφωνα και φίλους, τηλεοράσεις δεν έχουμε γιατί δεν έχουμε ρεύμα».

Ακόμη, σημειώνει πως εκτός του ό,τι δεν μπορούν να βγουν έξω για να πάρουν εφόδια, δεν μπορούν να πάνε ούτε στο νοσοκομείο, εάν χρειαστεί.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα