Σουηδία: Τέλος το 8ωρο – Έξι ώρες εργασία!

Και πενθήμερη απασχόληση

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν περισσότερο στον Μεσαίωνα, στη Σουηδία η εικόνα φαίνεται ιδανική στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να υιοθετούν την εξάωρη απασχόληση (χωρίς όμως περικοπή των μισθών). Ο λόγος γι’ αυτό; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Σουηδοί μάνατζερ, οι υπάλληλοι που απασχολούνται λιγότερο είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους!

Έτσι το 8ωρο γίνεται 6ωρο και η πενθήμερη απασχόληση παραμένει πενθήμερη. Άρα το εβδομαδιαίο ωράριο ανέρχεται σε 30 ώρες απασχόλησης.

Το βρετανικό BBC δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τη σκανδιναβική χώρα η οποία συγκαταλέγεται, μεταξύ των πλέον φιλικών προς το επιχειρείν και των πλέον ανταγωνιστικών από οικονομικής απόψεως μεταξύ όχι μόνο των ευρωπαϊκών αλλά όλων των χωρών του πλανήτη.
Όπως μεταδίδει η Βρετανή δημοσιογράφος Μάντι Σάβατζ που ζει μονίμως στη Σουηδία και εργάζεται στην αγγλόφωνη εφημερίδα «The Local», την ιδέα της συντομότερης σε χρόνο αλλά εντατικότερης, αποδοτικότερης και πιο «εμπνευσμένης» απασχόλησης έχουν δοκιμάσει και εφαρμόζουν χρόνια τώρα αρκετές σουηδικές επιχειρήσεις. Τώρα απλώς η παλιότερη ιδέα έχει γίνει μόδα, εξηγεί η δημοσιογράφος.

Οι θρύλοι για τους σκανδιναβικούς εργατικούς νόμους και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολλοί και εντυπωσιακοί. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα χρόνια του οικονομικού φιλελευθερισμού και δη όταν εξέλιπε το φόβητρο του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που ανάγκαζε τις δυτικές κυβερνήσεις να παίρνουν φιλεργατικά και εν γένει κοινωνικά μέτρα, η απίστευτα ευνοϊκή για τους εργαζομένους, για την οικογένεια, για τους πολίτες εν γένει νομοθεσία των σκανδιναβικών χωρών έχει κάπως χαλαρώσει προσαρμοζόμενη προς τις διεθνείς πιέσεις αποδόμησης των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Σ”ένα κόσμο πού η ΝΤΠ θέλει εργασιακά τούς υπηκόους όλων τών κρατών τού κόσμου “κωπηλάτες σέ γαλέρα” δέ θά μπορούσε ούτε κάν η Σουηδία ή η Νορβηγία καί λοιπά “προηγμένα” κράτη νά διαφέρει η συμπεριφορά τους απέναντι στούς πολίτες τους.
    Τό προφανές λοιπόν δέν είναι αυτό πού επιθυμούν νά παρουσιάσουν αλλά τό γεγονός ότι θέλουν καί τούς επιβάλλεται νά δώσουν δουλειά στούς απανταχού μετανάστες πού έχουν συσωρεύσει στό κράτος τους.
    ΚΑΙ η Σουηδία όπως οι περισσότερες χώρες έχει κανταντίσει ένα τεράστιο χωνευτήρι μουσουλμάνων προσφύγων καί ήδη έχουν αρχίσει νά βλέπουν τό μαύρο αποτελέσμα αυτής τής πολιτικής.

Comments are closed.