Τη συνήθεια του καλοκαιριού όπου γιατροί της Αττικής μεταφέρονται υποχρεωτικά στα νησιά για να καλύψουν τα κενά, φαίνεται ότι ακολουθεί και τον χειμώνα η ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, επιχειρεί με υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών να καλύψει το υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε επί της ουσίας μόνιμες προσλήψεις δεν έχουν γίνει παρά τα όσα διαφημίζει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Οι θέσεις προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον -υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.
Όπως και να ‘χει, τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επικρατεί έντονη αναστάτωση στο ιατρικό προσωπικό, καθώς έχουν ξεκινήσει να έρχονται αλλεπάλληλα σημειώματα που περιλαμβάνουν εντολές για υποχρεωτική μετακίνηση γιατρών σε άλλα νοσοκομεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά -και μάλιστα για μια διάρκεια 3 μηνών.
Γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, ότι γιατροί πρέπει να μετακινούνται για χιλιόμετρα καθημερινά για να καλύψουν τις εφημερίες άλλων νοσοκομείων ή απλά να αλλάξουν σπίτι για 3 μήνες ώστε να εξυπηρετήσουν με τις υπηρεσίες τους άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας φαίνεται πως έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνεχείς υποχρεωτικές μετακινήσεις, όπως καταγγέλλει το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
Με ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Στο ίδιο έργο θεατές», η ΕΝΙΘ αναφέρεται στην τελευταία απόφαση για την τακτική όπως λέει κάλυψη των «έκτακτων» αναγκών των παθολογικών και αναισθησιολογικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων Δράμας, Ξάνθης, Σερρών και Κιλκίς.
Με έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, καλούνται τα αντίστοιχα τμήματα των νοσοκομείων Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Αγ. Παύλος, Θεσσαλονίκης, δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομεία της περιφέρειας να βγάλουν πρόγραμμα για την κάλυψη των εφημεριών των παραπάνω δομών για ένα ολόκληρο 3μηνο!
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς «αυτές οι μετακινήσεις έρχονται να προστεθούν στις μετακινήσεις που έχει καταγγείλει η ΕΝΙΘ το προηγούμενο διάστημα, που αποδεικνύουν πως δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μια συνεχόμενη πρακτική των διοικήσεων ΥΠΕ και του Υπουργείου, που καλύπτει πρόχειρα τα κενά των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό», αναφέρει η ΕΝΙΘ και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπολοίπων νομών. Οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν ‘ώριμο φρούτο’».
Η τακτική από καλοκαίρι σε… χειμώνα
Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών πάντως από περιοχή σε περιοχή δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια οι Διοικήσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) μετακινούν άρον άρον γιατρούς από τα νοσοκομεία του Πειραιά στη νησιωτική χώρα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν.
Γι’ αυτό άλλωστε και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια ονομάζεται Πειραιώς και νήσων ώστε να ανήκουν στην ίδια ΥΠΕ και να μπορούν να γίνονται νόμιμα τέτοιου είδους μετακινήσεις.
Παρά τις όποιες διαμαρτυρίες χρόνων των συνδικαλιστικών φορέων του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν τακτική. Αποτέλεσμα είναι όμως κάθε χρόνο γιατροί να αναγκάζονται να αλλάζουν σπίτι για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε άλλες περιοχές.
Ένα φαινόμενο εξαιρετικά εξαντλητικό για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Γι’ αυτό εξάλλου πολλοί αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ και να ακολουθήσουν καριέρα είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια όμως σήμερα να αδειάζουν τα νοσοκομεία από πολύτιμο ιατρικό προσωπικό.