Στα νότια της Κρήτης καταπλέει το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Ασκηση με ελληνικά F-16

Τη διώρυγα του Σουέζ πρόκειται να περάσει εντός της ημέρας, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Το «Αϊζενχάουερ» αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη. Το αεροπλανοφόρο πρόκειται να διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες. Παράλληλα θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Το «Αϊζενχάουερ» φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται έντονη διπλωματική κινητικότητα με κέντρα το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ έκανε λόγο για τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Άγκυρα χαρακτήρισε άκυρες τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Διπλωματική πρωτοβουλία έχει αναλάβει και το Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις οποίες και θα συνεχίσει», καθώς και πως παροτρύνει «όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να δώσουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση».

Σχετικά άρθρα