Κλιμακώνει η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ, στον απόηχο της νέας επίθεσης πακιστανικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη Τζάμου.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει παγκόσμιο κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters, ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στην Τζάμου και τροχιοδεικτικά φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό. Στην πόλη διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.
Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν και στην πόλη Αμριτσάρ.
Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Ομάρ Ομπντάλα, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι σημειώνονται «ανά διαστήματα» εκρήξεις στην Τζάμου, όπου βρίσκεται και ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ότι η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.
Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ drone
Γεγονός αποτελεί τις τελευταίες ημέρες ο πρώτος πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στη σύγκρουση των δύο χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.
Το βράδυ της Πέμπτης (08/05) και τα ξημερώματα της Παρασκευής (09/05) οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα πυρομαχικά στα δυτικά σύνορα της Ινδίας, ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο ινδικός στρατός.
Την Πέμπτη, η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι εξαπέλυσε drones και πυραύλους εναντίον τριών στρατιωτικών βάσεων σε ινδικό έδαφος και στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ διέψευσε άμεσα.
Από την πλευρά του, το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 25 ινδικά drones. Το Νέο Δελχί δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τον ισχυρισμό.
Πακιστανικό Κασμίρ: «Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 29 τραυματίες»
Ο υπουργός Ενημέρωσης του Πακιστανικού Κασμίρ έκανε λόγο για πέντε νεκρούς άμαχους – μεταξύ αυτών κι ένα μικρό κορίτσι – και τουλάχιστον 29 τραυματίες, σε βομβαρδισμούς κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων με την Ινδία.
Οι νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές ακολούθησαν τις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας σε τρεις περιοχές του Πακιστάν – «τρομοκρατικά στρατόπεδα» κατά το Νέο Δελχί – σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση σε ινδουιστές τουρίστες στο Ινδικό Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Η Ινδία ισχυρίστηκε ότι εξουδετέρωσε πολλά πακιστανικά ραντάρ και συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Λαχόρη, κάτι που το Ισλαμαμπάντ διέψευσε.
Η ινδοπακιστανική σύγκρουση εισέρχεται σε μια νέα εποχή
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι επιθέσεις «tit-for-tat» σηματοδοτούν μια νέα επικίνδυνη φάση στην αντιπαλότητα δεκαετιών, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν όχι μόνο σφαίρες αλλά και μη επανδρωμένα όπλα σε μια ασταθή μεθόριο.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όντας αθόρυβα, ανοίγουν όπως στον αντίστοιχο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, μία νέα «σελίδα» στη σύγκρουση των δύο χωρών της Ασίας, δείχνοντας παράλληλα προς το μέλλον.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο στόλος drones της Ινδίας βασίζεται κυρίως σε ισραηλινής κατασκευής αναγνωριστικά UAV, όπως τα IAI Searcher και Heron, καθώς και στα Harpy και Harop – drones που λειτουργούν και ως πύραυλοι, ικανά για αυτόνομη αναγνώριση και ακριβείς επιθέσεις. Το Harop, ειδικότερα, σηματοδοτεί μια στροφή προς πολέμους υψηλής ακρίβειας και μεγάλης αξίας στόχων, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία των περιφερόμενων πυρομαχικών στη σύγχρονη σύγκρουση.
Το Heron, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελεί τα «μάτια στον ουρανό» της Ινδίας σε μεγάλο υψόμετρο, τόσο για την εποπτεία σε καιρό ειρήνης όσο και για επιχειρήσεις μάχης. Το IAI Searcher Mk II είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, προσφέροντας αυτονομία έως και 18 ωρών, ακτίνα δράσης 300 χλμ. και επιχειρησιακή οροφή 7.000 μέτρων.
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των μαχητικών drones της Ινδίας παραμένει «μέτριος», μια πρόσφατη συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση 31 drones MQ-9B Predator από τις ΗΠΑ – τα οποία μπορούν να πετούν για 40 ώρες σε ύψος έως και 40.000 ποδιών – σηματοδοτεί τεράστια πρόοδο στις επιθετικές δυνατότητες της χώρας.
«Η ινδοπακιστανική σύγκρουση εισέρχεται σε μια νέα εποχή με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – μια εποχή όπου τα «αόρατα μάτια» και η ακρίβεια των μη επανδρωμένων όπλων μπορεί να καθορίσουν τον βαθμό κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ των δύο κρατών. Έτσι, η πλευρά που θα καταφέρει να νικήσει στον πόλεμο με τα drones, θα διαμορφώσει και το πεδίο της μάχης» δήλωσε στο BBC ο Jahara Matisek, καθηγητής στο US Naval War College.
Οι τωρινές μάχες είναι οι πιο θανατηφόρες, μετά την τελευταία, περιορισμένης έκτασης, σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή Καργκίλ του Κασμίρ, το 1999.
Οι μεγάλες δυνάμεις ζητούν αποκλιμάκωση
Η Κίνα προέτρεψε και τις δύο χώρες να ενεργήσουν προς το ευρύτερο συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να λέει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα «για να αποφύγει ενέργειες που περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση».
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει αυτοσυγκράτηση.
Η τρέχουσα κλιμάκωση έρχεται σε μια επισφαλή στιγμή για την οικονομία των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πακιστάν, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια οικονομική κρίση που την έφερε στο χείλος της αθέτησης των υποχρεώσεων εξωτερικού χρέους το 2023 προτού εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).