7.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Στα ύψη ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

Tον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο, όπως και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης για τις τιμές τροφίμων αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι αύξησης 8,9% τον Δεκέμβριο, δηλαδή επιβραδύνθηκε.

Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

 

Στα νωπά προϊόντα οφείλεται η διαφορά
Όπως και τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος πληθωρισμός οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5% έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο. Στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην Ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, όσο περίπου και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ευρωζώνη (5,9%).

Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην ΕΕ και 10,5% στην Ευρωζώνη. Οι υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα αυτά αντανακλούν αντίστοιχα υψηλές τιμές στο χωράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροών -εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην ΕΕ και 50,7% στην Ευρωζώνη.

Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδα έναντι 3,9% στην ΕΕ και 4,4% στην Ευρωζώνη).

Στις πατάτες, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και τον Ιανουάριο, αλλά χαμηλότερη από ότι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (8,3% έναντι 11,8% και 10,5%, αντίστοιχα).

Στην κατηγορία γάλα-τυριά-αυγά, οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται, με μία μέση αύξηση 0,8% στην Ελλάδα, περίπου όση και στην Ευρωζώνη (0,5%), ενώ στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 0,8%.

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο χωράφι
Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές εισροών-εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο, από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 83,8%, των φρούτων 11%, των λαχανικών και κηπευτικών 18,7% και των κρεάτων 7,9%.

Τρόφιμα, τιμές εκροών
Στο 3,2% ο συνολικός πληθωρισμός
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσαν την πρώτη εκτίμηση που έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη, υποχώρησε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8% από 2,9%.

Με άλλα λόγια ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο. Τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Δανία και η Ιταλία (0,9% και οι δύο), ακολουθούμενες από τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία (όλες 1,1%). Τους υψηλότερους ρυθμούς είχαν η Ρουμανία (7,3%), η Εσθονία (5%) και η Κροατία (4,8%).

Eurostat, πληθωρισμός
Τη μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο είχαν οι υπηρεσίες (1,73 ποσοστιαίες μονάδες), οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (1,13 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,53 π.μ.), ενώ η ενέργεια είχεα αρνητική συμβολή (-0,62 π.μ.).

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα