“Σταματήστε να μας σκοτώνετε”

Ηχηρό μήνυμα από την Μπιγιονσέ

Διαμαρτυρία, αποστροφή, αποτροπιασμός, κοινωνική αναταραχή, φυλετικές διακρίσεις… Ζούμε στην εποχή της παγκόσμιας διασύνδεσης. Ένα μήνυμα που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του μέσου ανθρώπου, είναι ικανό να προκαλέσει την «επανάσταση». Η γνωστή Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Μπιγιονσέ, περιοδεύει δίνοντας συναυλίες στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε να εκφράσει την αποστροφή και την αγανάκτησή της για τις δολοφονίες των δύο αφροαμερικανών πολιτών από αστυνομικούς, στη Μινεσότα και τη Λουιζιάνα, τα τελευταία 24ωρα.

Η Μπιογιονσέ διέκοψε τη συναυλία της στη Γλασκώβη της Σκωτίας και ζήτησε από τους οπαδούς της να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων, αλλά και πολλών ακόμα που έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο στους δρόμους της αμερικανικής γης, ενώ πίσω της, σε έναν τεράστιο φωτεινό πίνακα, αναγράφονταν τα ονόματα όλων όσων έχασαν τη ζωή τους από τον ίδιο λόγο κατά το παρελθόν. Ενός λεπτού σιγής, ήταν ικανό να διαδώσει το μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ευαισθητοποιώντας, εκτός τους Αμερικανούς των περιοχών που συνέβησαν τα περιστατικά και τους Βρετανούς, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος βιώνει μία δύσκολη πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά την εχθρότητα της πάσης φύσεως εξουσίας.

Νωρίτερα, στο προσωπικό της site, είχε αναρτήσει ένα μεγάλο μήνυμα, με σύνθημα «Μην μας σκοτώνετε», καυτηριάζοντας το θάνατο των δύο αφροαμερικανών, οι οποίοι προκάλεσαν ακόμη πιο τραγικά γεγονότα στη συνέχεια.

Το μήνυμα της Μπιγιονσέ και η κίνηση να ζητήσει ενός λεπτού σιγή για τους θανάτους των αθώων πολιτών, πραγματοποιήθηκε πριν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης στις ΗΠΑ, κατά τα οποία ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν πέντε αστυνομικούς, τραυμάτισαν άλλους 11, καθώς και μία μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία χρησιμοποίησε το κορμί της ως ασπίδα για να τα σώσει από τα πυρά που δεχόταν. Στο μήνυμα που ανάρτησε στο επίσημο site της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «είμαστε αηδιασμένοι και κουρασμένοι από τους σκοτωμούς νεαρών ανδρών και γυναικών στις κοινότητές μας. Εξαρτάται από εμάς να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε από αυτούς να “μην μας σκοτώνετε”. Δεν έχουμε ανάγκη από συμπάθεια. Χρειαζόμαστε να σέβονται τις ζωές μας». Ολοκληρώνοντας το μήνυμά της, η Μπιγιονσέ ζητά από τους πολίτες να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν από τους πολιτικούς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα.

Η συναυλία της Μπιγιονσέ στη Γλασκώβη αποτελεί μέρος του Formation world tour που πραγματοποιεί η γνωστή σόου-γούμαν. Η διάσημη σταρ δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνει μήνυμα, εκφράζοντας την αποστροφή της στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αφροαμερικανούς και δρα εναντίον τους η αστυνομία.

Σχετικά άρθρα