“Σταματήστε να τρώτε Νutella!”

Οργή στην Ιταλία με τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού, Σεγκολέν Ρουαγιάλ

«Σταματήστε να τρώτε Nutella για να σωθεί ο πλανήτης» δήλωσε στο γαλλικό κανάλι Canal+ η υπουργός Περιβάλλοντος και Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιταλού ομολόγου της και της ιταλικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και πρώην συζύγου του νυν προέδρου της χώρας, βασικό συστατικό της σοκολατένιας λιχουδιάς είναι το φοινικέλαιο και η μαζική παραγωγή του ευθύνεται για την αποψίλωση των δασών του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι στην  Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη σε μία οδηγία για την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων στις μεταφορές καταγράφεται ραγδαία αύξηση στη χρήση φοινικέλαιου τα τελευταία χρόνια. «Αναγκαζόμαστε να φυτεύουμε συνέχεια δέντρα εξαιτίας της μαζικής αποψίλωσης των δασών, η οποία ευθύνεται εν πολλοίς για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη» είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Και πρόσθεσε: «πρέπει για παράδειγμα να σταματήσουμε να τρώμε Nutella διότι παρασκευάζεται με βάση το φοινικέλαιο. Τα φοινικόδεντρα καλλιεργούνται μαζικά σε βάρος άλλων δέντρων και αυτό επιβαρύνει σημαντικά την ισορροπία στο περιβάλλον». Σύμφωνα με το Business Insider αν οι Γάλλοι ακούσουν τη συμβουλή της Ρουαγιάλ, η εταιρεία θα χάσει ποσοστό 26% από τις πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά.

Ο Ιταλός ομόλογός της Ρουαγιάλ, Λούκα Γκαλέτι, απάντησε άμεσα καθώς το εν λόγω προϊόν από τα πιο επιτυχημένα της χώρας. «Άσε ήσυχα τα ιταλικά προϊόντα. Αφήστε την Ρουαγιάλ να ανησυχεί. Σήμερα για βραδινό θα φάμε Nutella», έγραψε στο Twitter ο υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος της Ιταλίας. Η ιταλική εταιρεία παραγωγής της Nutella, Ferrero, παρενέβη στη συζήτηση υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για υπεύθυνη προμήθεια φοινικελαίου μέσω της Χάρτας Φοινικελαίου της Ferrero, η οποία έχει ως στόχο την προμήθεια φοινικελαίου από γνωστές πηγές, χωρίς ανάμειξη στην αποψίλωση των δασών, την εξαφάνιση ειδών, την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γαλλίδα υπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μέσω Twitter.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. εγω λεω να σταματησετε σαν χωρα και τα πραξικοπηματα στην αφρικη φιλοι μου γαλλοι

Comments are closed.