«Σταματήστε τις επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

«Αυτά τα βήματα αυξάνουν τις εντάσεις», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), καθώς εξέδωσε Navtex, που αφορά στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η Navtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «προκλητικά βήματα» τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Hellas Journal, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν συστήσει στην Τουρκία να μην στείλει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Όμως, ο Ερντογάν φαίνεται ότι απέρριψε κάθε παρέμβαση και το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου προχώρησε κανονικά στην αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Κύπρο.

Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το Barbaros

Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/07), το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa. Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Πηγή: Ethnos.gr

Σχετικά άρθρα