Στη φυλακή ο “πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο”

Παρέμενε ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων

Για χρηματιστηριακή απάτη και απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς στις αρχές Αυγούστου καταδικάστηκε ο γνωστός ως «πιο μισητός άνθρωπος του πλανήτη, Μάρτιν Σκρέλι, καθώς προσέφερε αμοιβή 5.000 δολαρίων για μια τούφα από τα μαλλιά της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σκρέλι έγινε ευρέως γνωστός, διότι το 2015 είχε αποφασίσει η φαρμακευτική εταιρεία της οποίας ήταν τότε διευθύνων σύμβουλος να αυξήσει κατά 5.000% την τιμή ανά δισκίο Daraprim, ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση του AIDS.

Ο επιχειρηματίας παρέμενε ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων, εν αναμονή της απαγγελίας της ποινής του.

Η απόφαση να απελευθερωθεί προσωρινά «ανακαλείται και θα σταλεί ξανά στη φυλακή», επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικαστής Κίγιο Ματσουμότο έκρινε ότι η ανάρτηση του Σκρέλι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την 4η Σεπτεμβρίου με την οποία πρόσφερε αμοιβή για τα μαλλιά της Κλίντον, λίγο πριν η πρώην υπουργός Εξωτερικών αρχίσει μια περιοδεία για την προώθηση του νέου της βιβλίου, απέδειξε πως αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Η ανάρτηση οδήγησε στην έναρξη έρευνας της Μυστικής Υπηρεσίας, η οποία χειρίζεται ακόμη την ασφάλεια της ατυχήσασας υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Έτσι ο 34χρονος λάτρης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και της χιπ-χοπ θα περιμένει στη φυλακή την απαγγελία της ποινής του, η οποία έχει οριστεί για την 16η Ιανουαρίου 2018.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ματσουμότο απέρριψε τα επιχειρήματα του συνηγόρου του Σκρέλι, του γνωστού δικηγόρου Μπέντζαμιν Μπράφμαν, για τον οποίο η ανάρτηση του πελάτη του προστατεύεται από το Σύνταγμα και την ελευθερία του λόγου: κάποιος από τους «φίλους» του επιχειρηματία στο Facebook—έχει πάνω από 93.000—θα μπορούσε να τον πάρει στα σοβαρά, αντέτεινε.

«Αυτό είναι υποκίνηση επίθεσης με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή», έκρινε η δικαστίνα, πριν προσθέσει «αυτό δεν προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος.

Ο Σκρέλι υποστήριξε σε επιστολή του προς την Ματσουμότο ότι η ανάρτησή του ήταν σάτιρα. Ο συνήγορός του επανέλαβε το επιχείρημα την Τετάρτη, αλλά η δικαστίνα δεν πείστηκε. «Και πού είναι το αστείο;» απαίτησε να μάθει η Ματσουμότο, που κατά διαστήματα έμοιαζε να δυσκολεύεται να συγκρατήσει την οργή της ενώ εξελισσόταν η ακροαματική διαδικασία.

Η απάτη για την οποία κατηγορείται ο Σκρέλι σε βάρος των επενδυτικών εταιρειών MSMB Capital και MSMB Healthcare επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών, πάντως αναμένεται να του επιβληθεί πολύ μικρότερη ποινή, κυρίως επειδή τα θύματά του δεν έχασαν χρήματα.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.