Ως «μία από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild την Άνγκελα Μέρκελ η οποία σήμερα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου επισκέπτεται τη Αθήνα για τελευταία φορά ως Καγκελάριος της Γερμανίας. Το άρθρο της εφημερίδας έχει ονομασία «Η χρεωκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δισ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».
Η επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ – Κίνηση υψηλού συμβολισμού
Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή η γερμανίδα Καγκελάριος μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.
Πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. Μάλιστα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν πως είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Προσθέτουν δε πως η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το timing της άφιξης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, καθώς έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις. Όπως είναι αναμενόμενο κεντρική θέση στις συζητήσεις θα έχουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδική αναφορά θα γίνει στο μεταναστευτικό αλλά και στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα η κατάσταση στη Λιβύη.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί το ενεργειακό, καθώς το ράλι αυξήσεων απασχολεί εντόνως τα ευρωπαϊκά κράτη που αναζητούν κοινό πεδίο δράσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, ενώ έχει υπογραμμίσει τη γεωπολιτική διάσταση του θέματος και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Το «μενού» της συνάντησης θα περιλαμβάνει και την οικονομία τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε ανοίγει η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Με βάση το πρόγραμμα η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο δείπνο. Επίσης αύριο η Καγκελάριος θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.
Τι σημείωσε ο εκπρόσωπός της
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της η Άνγκελα Μέρκελ προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε τις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας.
«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτή ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε:
«Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».
«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».