Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Η Άγκυρα δεν ανανέωσε την παράνομη NAVTEX

Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis με αποτέλεσμα το τουρκικό ερευνητικό, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά σκάφη να εξέλθει από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και να κατευθύνεται, πλέον, προς το λιμάνι της Αττάλειας.

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX το Oruc Reis διπλασίασε την ταχύτητά του, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις αποχώρησης από την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφακ, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV με τη Φαίη Μαυραγάνη «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» ο διεθνολόγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ως μία ακόμη προπαγάνδα της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου, δήθεν η Τουρκία θέλει τώρα να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διάλογο βάσει του τεχνικού εγγράφου που έστειλε το προηγούμενο διάστημα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Εμείς δεν ξεκινήσαμε διάλογο με την Τουρκία. Είναι καθαρή προβοκάτσια. Η Τουρκία δήθεν δέχεται το διάλογο. Η Τουρκία είναι μάστορας στην προπαγάνδα. Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Καστελόριζο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πάντως, παρά τις κινήσεις της Τουρκίας, για εντυπωσιασμό, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγκυρας, γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Καστελόριζο και την προγραμματισμένη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο ακριτικό νησί.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν «θωρακίσει» το Καστελόριζο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει ότι η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εντείνει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί εδώ και ενάμιση μήνα στις ελληνοτουρκικες σχέσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως το Καστελόριζο βρίσκεται εσχάτως στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η ελληνική πλευρά πλευρά, πάντως, τόσο ενόψει της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Καστελόριζο όσο και της πιθανότητας οι Τούρκοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατεύματος που φρουρούν την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος. Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μάλιστα, έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές προς τους αρμόδιους επιτελείς, προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο που τουρκικά μαχητικά επιχειρήσουν να παρενοχλήσουν το εναέριο μέσο που θα μεταφέρει την κυρία Σακελαροπουλου στο Καστελόριζο.

Σχετικά άρθρα