Στήνουν κάλπες τον Οκτώβριο

Το σχέδιο του Τσίπρα και των συνεργατών του

Φωτιά στο ήδη… θερμό πολιτικό τοπίο φρόντισε να βάλει η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, αποκάλυψε τα επόμενα βήματα του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Δεν είναι δυνατόν να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μαςΛίγες μόλις ώρες έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαίρι, προκειμένου να «αποκλείσει» την Αριστερή Πλατφόρμα από την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, η κα Γεροβασίλη παρουσίασε τον «Οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για το επόμενο δεκαήμερο.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του zougla.gr, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εντός του προσεχούς δεκαημέρου θα ληφθούν όλες η απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο και να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση. Μάλιστα, η κα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή εκλογών εντός των δύο προσεχών μηνών.

«Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας. Εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει. Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη διενέργεια εκλογών, η κα Γεροβασίλη σημείωσε: «Και αυτό ενδέχεται. Μπορεί τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου. Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».

«Στο τραπέζι η ψήφος εμπιστοσύνης»

Παράλληλα, αναφερόμενη στο αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι μια σκέψη. Έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει απόφαση». Αναλύοντας τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την επιλογή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».

Ωστόσο, η ίδια παραδέχθηκε ότι ο στόχος των 162 ψήφων δεν είναι εφικτός. «Αυτή τη στιγμή προβληματιζόμαστε και από τους συντρόφους της μειοψηφίας που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό» σημείωσε.

«Όχι» σε… έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης

Σχολιάζοντας τα σενάρια που θέλουν την Αριστερή Πλατφόρμα να εξετάζει την αποχή από τη διαδικασία προκειμένου να μη «ρίξει» την κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης.

«Όχι. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα, όπως μας βολεύει. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Θα αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και βεβαίως θα λέμε την άποψή μας ανοιχτά και όλους τους προβληματισμούς. Δεν πρόκειται να κάνουμε ό,τι μας βολεύει. Δεν υπάρχει ό,τι μας βολεύει αυτή τη στιγμή, μόνο τι εξυπηρετεί την χώρα και βεβαίως την χώρα την εξυπηρετεί μια σταθερή κυβέρνηση» τόνισε.

Απέκλεισε συγκυβέρνηση με ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ

«Από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, που να μπορεί σταθερά να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους» ανέφερε, βάζοντας τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης με τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου».

Διευκρίνισε μάλιστα πως η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό. «Διότι άποψή μας σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή και μόνον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κυβερνάται η χώρα. Το Σύνταγμα βεβαίως προβλέπει και άλλους τρόπους και καλώς κάνει για ειδικές περιπτώσεις. Δική μας άποψη είναι ότι όταν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη -προς στιγμήν δεν την έχει απολέσει, με την έννοια του τυπικού μέρους του Συντάγματος-, από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι αυτές οι οποίες θα αναδείξουν το τι θέλει ο ελληνικός λαός να συμβεί. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία» κατέληξε.

πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα