Στις φλόγες το Λασίθι

Δύσκολη ημέρα για την Κρήτη λόγω πυρκαγιών

Δύσκολη αποδεικνύεται η σημερινή ημέρα για το νομό Λασιθίου που δοκιμάζεται από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη νύχτα σε Ιεράπετρα και Σητεία με διαφορά λίγων ωρών.

Οι δύο φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες κατακαίοντας, χορτολιβαδικές, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Αυτή την ώρα οι προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από όλο το νησί επικεντρώνονται στην περιοχή της Ανατολής Ιεράπετρας προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσκόλεψαν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συνέδραμαν δύο ελικόπτερα.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της ΠΥ Γιάννης Μαραγκάκης.

Εκτός από την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εξελίσσεται σε πολλές εστίες οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επέκτασής της σε γεωργικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σύμφωνα μεπληροφορίες του ekriti.gr αναμένονται από την Θεσσαλονίκη και δύο αεροσκάφη τύπου «καναντέρ» προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης, καθώςκαι σήμερα στην Κρήτη ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στο 4.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στους Πεύκους Σητείας η φωτιά έχει περιοριστεί, ωστόσο στο σημείο παραμένουν δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Ήδη έχει αποτεφρώσει μία μεγάλη έκταση – δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί – αγροτικής, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης. Στο σημείο επιχειρούν 7 οχήματα με 20 υπαλλήλους και μια ομάδα πεζοπόρου. Ωστόσο υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 9.00 χθες το βράδυ σε δύσβατο σημείο.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν αρχικά 3 οχήματα με 6 άνδρες της Π.Υ. Σητείας καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Μοίρες οι οποίες όμως περί τα μεσάνυχτα χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή της Ανατολής Ιεράπετρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά. Στην περιοχή της Σητείας παρέμειναν 4 οχήματα που συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες και το δύσβατο της περιοχής δυσκολεύουν το έργο τους.
Τα μέτωπα στην πυρκαγιά της Ανατολής είναι αρκετά και σε διαφορετικά σημεία, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κινδύνευσε και ο οικισμός.

Από το πρωί η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη καθώς έχει πέσει η ένταση των ανέμων, ενώ καθοριστική είναι και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που συνεχίζει τις ρίψεις νερού.

Πηγή: iefimerida

Σχετικά άρθρα