27.9 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στις φυλακές Κορυδαλλού o Απόστολος Λύτρας (video)

Στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκεται από σήμερα, 20 Ιουνίου ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μετά την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί αρχικά.

Ο γνωστός ποινικολόγος περίπου στις 12:00 εξήλθε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων με τους αστυνομικούς να τον οδηγούν στο σωφρονιστικό ίδρυμα, της Αττικής, όπου θα κρατηθεί προσωρινά μέχρι τη δίκη του, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί μετά την παρέμβαση και του Αρείου Πάγου που ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών.

 

Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο Απόστολος Λύτρας
Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση του ξυλοδαρμού έκρινε ότι ο ποινικολόγος παραβίασε τους δύο από τους τρεις όρους που του επέβαλε με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα μετά την απολογία του για να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι παραβίασε τον όρο της υποχρεωτικής μετοίκησης καθώς και της απαγόρευσης προσέγγισης και επαφής με την κυρία Πολυζωγοπούλου. Η αιτία της αλλαγής στην ποινική μεταχείριση του Απόστολου Λύτρα έχει αφετηρία σε επικοινωνία του μέσω μηνυμάτων με τη σύζυγό του, αλλά και στο περιστατικό της μετάβασης στο σπίτι του ζευγαριού, και έντασης με λεκτική αντιπαράθεση που υπήρξε, προσώπων από το περιβάλλον του κατηγορούμενου, το οποίο κατήγγειλε με μηνύσεις αλλά και με την ενεργοποίηση του κουμπιού πανικού, η παθούσα δικηγόρος.

Στη δικαστική κρίση βάρυνε, ωστόσο, και το γεγονός ότι ο δικηγόρος παρέμεινε για πολλές ώρες «άφαντος» για τις διωκτικές Αρχές, που ενημέρωσαν την Εισαγγελία ότι τον αναζητούν ανεπιτυχώς στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά την καταγγελία και τις μηνύσεις της κ. Πολυζωγοπούλου για την «εισβολή» στο σπίτι, όπως περιγράφει η ίδια, της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα, της κόρης του και ενός δικηγόρου-συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του ζευγαριού.

Ο ποινικολόγος ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό που πυροδότησε τις ποινικές εξελίξεις σε βάρος του, αποδίδοντας όσα περιγράφει η μηνύτρια σε πρωτοβουλία της μεγαλύτερης κόρης του.

Σημειώνεται πως ο κ. Λύτρας υπέβαλε και μήνυση ενώ ήταν κρατούμενος στην σύζυγό του, θεωρώντας πως δεν παραβίασε τους όρους καθώς η επικοινωνία με την κυρία Πολυζωγοπούλου, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε μέσω τρίτων, ενώ ισχυρίζεται πως δεν την απείλησε μέσω μηνυμάτων.

Αντιπρόεδρος ΕνΔΕ για Λύτρα: Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται προφυλάκιση
Για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο αντιπρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εξηγώντας τι προβλέπει ο νόμος για την προφυλάκιση.

 

«Μέχρι το 1981 ίσχυε ο θεσμός της προφυλάκισης. Για κάθε κακούργημα και πλημμέλημα, εφόσον οδηγούνταν η υπόθεση στον ανακριτή, εφόσον προέκυπταν επαρκής ενδείξεις, ο κατηγορούμενος ήταν εκ του νόμου κρατούμενος.

Αυτό άλλαξε. Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε. Αντικαταστάθηκε η προφυλάκιση από τον θεσμό της προσωρινής κράτησης. Αυτό σημαίνει πως ένας κατηγορούμενος κρατείται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος για τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων ή κίνδυνος για φυγή του κατηγορουμένου και εφόσον αυτοί οι σκοποί δεν μπορούν να επιτευχθούν με την επιβολή περιοριστικών όρων. Η εξαίρεση είναι η προσωρινή κράτηση και όχι ο κανόνας», επισήμανε.

«Ο ανακριτής δεν επιβάλει ποινή, αλλά το δικαστήριο», σχολίασε επίσης.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα