18.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στις Πρέσπες για την υπογραφή (pics)

Μπορεί να είναι πολλοί αυτοί που έχουν δώσει ραντεβού το πρωί της Κυριακής στις Πρέσπες, ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η προσέλευσή τους θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι απαγορευτική.

Για την ακρίβεια, δεν περνάει ούτε κουνούπι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το χωριό Ψαράδες, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής.

Σε κάθε διασταύρωση έχουν τοποθετηθεί μπλόκα. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Για τον λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες θα διεξαχθούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ενώ λεωφορεία ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιες πληροφορίες που θέλουν πούλμαν να καταφτάνουν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσουν το κοινό που θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία θα συνοδευτεί και από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για τους δύο λαούς και κυρίως στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της περιοχής.

Ούτε η βροχή το βράδυ του Σαββάτου δεν σταμάτησε τις προετοιμασίες στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, εκεί που θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Όποιος, μάλιστα, κατέβαινε μέχρι την λίμνη είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί ειδικά ταμπελάκια με τις σημαίες των δύο χωρών, ενώ οι βαρκάρηδες σχολίαζαν πως ο καιρός για την εκδήλωση θα είναι καλός και δεν θα έχει αέρα, με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτός ο αρχικός προγραμματισμός. Να περάσουν δηλαδή, αμέσως μετά τη συμφωνία, οι ηγέτες των δύο χωρών με καραβάκια στην ΠΓΔΜ, αμέσως μετά την υπογραφή. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, με προφανή συμβολισμό.

Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Μάθιου Νίμιτς, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.

Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να βρίσκονται από νωρίς στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο χωριό Λαιμός, καθώς το τελευταίο πούλμαν θα αναχωρήσει για τον χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης στις 9.00πμ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή και αφού όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Κινητικότητα υπάρχει και στη γείτονα χώρα. Η ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, Μίλε Μποζνιακόφσκι. Υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

πηγή: protothema

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα