Στο 94% η αποτελεσματικότητά του εμβολίου Moderna

Αίτημα για έγκριση

Tα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού βεβαιώνουν πως το εμβόλιο της Moderna έχει 94% αποτελεσματικότητα και κανένας από όσους εμβολιάστηκαν, δεν έχει εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια, λέει η εταιρεία, ξεκινώντας τη διαδικασία έγκρισης με ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία υποβάλλει τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης. Αναμένει από τις Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να το εξετάσει κατά την συνεδρίαση της στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Moderna.

Οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και στις 21 Δεκεμβρίου αν η διαδικασία με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) κυλήσει ομαλά, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της φαρμακευτικής Stéphane Bancel. Η αίτηση έρχεται σε μία περίοδο που οι υγειονομικές αρχές φοβούνται έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού εξαιτίας των ταξιδιών για διακοπές και των μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Αν η αδειοδότηση ολοκληρωθεί άμεσα, οι ΗΠΑ θα μπορούν να έχουν χορηγήσει αποτελεσματικά εμβόλια μέχρι και σε 20 εκατομμύρια πολίτες έως το τέλος του 2020. Τα τελικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, έδειξαν πως το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή βαριάς νόσου που σημαίνει ότι ακόμα και το μικρό ποσοστό των εθελοντών που νόσησε, δεν αρρώστησε σοβαρά.

Η τρίτη εταιρεία που ζητά έγκριση του εμβολίου της

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Η Moderna γίνεται η τρίτη εταιρεία που διαβιβάζει τα δεδομένα της προς έγκριση, μετά την Pfizer και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca. Το βρετανικό εμβόλιο έχει 70% αποτελεσματικότητα, αν και σε ένα υποσύνολο εθελοντών με χαμηλότερη δόση, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε εκπληκτικά στο 90%. Αυτό το εύρημα θα εξεταστεί τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να συνδέεται με την νεότερη ηλικία των εθελοντών, οι οποίοι ήταν όλοι κάτω των 55 ετών σε αυτό το σκέλος της δοκιμής.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του 70% αρκεί για να είναι χρήσιμο σε μια πανδημία, ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς καταψύκτες, με θερμοκρασίες -70 και -80 βαθμούς Κελσίου που είναι απαραίτητες για το εμβόλιο της Pfizer.

Το εμβόλιο της Moderna λέγεται ότι είναι σταθερό για έναν μήνα σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου μόλις βρει από την κατάψυξη, αλλά το κόστος το θα είναι απαγορευτικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Τον Αύγουστο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρεώνει από 22 έως 37 δολάρια την δόση και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της για εμπορικές αποδόσεις. Αντιθέτως, το εμβόλιο της Οξφόρδης θα κοστίζει λιγότερο από 3 λίρες η δόση.

Σχετικά άρθρα