Στο όριο ΑΕΙ και ΤΕΙ

Έλαβαν 2 από τα 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς έχουν πάρει μόλις δύο από τα 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, η οποία έχει συρρικωνθεί έως και 80%.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Θ. Καράογλου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους περίπου 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ που αφορά στη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ΥΔΕ στο υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Καράογλου στην ερώτησή του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν πανεπιστήμια, που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και θα είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Το αδιέξοδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -σημειώνει- επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, έπειτα από τη δέσμευση μέρους των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, ήδη οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν εάν δεν εισρεύσει στο ταμείο τους κάποιο σημαντικό ποσό από την κρατική χρηματοδότηση.

Τα Πανεπιστήμια διαμαρτύρτονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φοιτητές διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, ενώ καθυστερούν οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων.

Την ίδια ώρα, κατά την εφημερίδα, υπάρχει και ποιοτικό έλλειμμα. Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί καθηγητές, με το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας να έχει μειωθεί κατά μέσο όρο στο 25% την τελευταία πενταετία με κίδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διαδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται.

Σχετικά άρθρα