16.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο σφυρί αποθήκες της «Super Market Καρυπίδη»

Ένα ακόμη ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να χτυπήσει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου κατά της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», γνωστή ως «Super Market Καρυπίδη».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του σχετικού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 21.655 τμ, με βιομηχανικά κτήρια χαρακτηριζόμενα Α και Β, με επιφάνεια χωρών κύριας χρήσης 4.123,96 τμ και χωρών βοηθητικής χρήσης έκστασης 1.060,17 τμ που βρίσκεται στη θέση «Κρυονέρι ή Ξεροκώμη» στην περιοχή Λακκώματος Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα αφορά τις κεντρικές αποθήκες της «Super Market Καρυπίδη». Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 935.000 ευρώ.

Ο εν λόγω πλειστηριασμός που αναρτήθηκε στο e-auction, στις 19 Ιουλίου, έρχεται μετά από αρκετά σφυριά που χτύπησαν τα προηγούμενα χρόνια για διάφορα καταστήματα της πτωχευμένης εταιρείας. Το πιο πρόσφατο στις 24 Μαρτίου για κατάστημα στην Κοζάνη με τιμή εκκίνησης τις 169.125 ευρώ, το οποίο έμεινε στα αζήτητα.

Το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη εκποίησης του ακινήτου, το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη 95 μέτρων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και 100 μέτρων σε αγροτικό δρόμο που είναι κάθετος στην εθνική οδό, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο βιομηχανικά κτίρια υπό στοιχεία Α και Β τα οποία αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Τα κτίσματα είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές και επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου. Η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου είναι η συνήθης της εποχής τους και ο βαθμός συντήρησής τους μέτριος έως κακός.

Το κτήριο Α αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 403,19 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 1.487,45 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μάρμαρο, όροφο επιφάνειας 250,96 τ.μ. και διαθέτει χώρους γραφείων και δάπεδα από μάρμαρο.

Το κτήριο Β αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 656,98 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και διαθέτει δάπεδα από μωσαϊκό, ισόγειο επιφάνειας 2.087,08 τ.μ. με χώρο παραγωγής, χώρους διοίκησης (γραφεία, λογιστήριο, χώρους υγιεινής), αποθηκευτικούς χώρους, και έναν όροφο εμβαδού 298,20 τ.μ. που στεγάζει χώρους γραφείων, αποθήκη – αρχείο και δύο χώρους λουτρών.

Η περίπτωση της Καρυπίδη

Η εταιρεία «Karipidis Bros», με επικεφαλής τον Θόδωρο Καρυπίδη και βασικό αντικείμενο την κατασκευή παλετών, τον Μάρτιο του 2014 προχώρησε στην εξαγορά της σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία διέθετε δίκτυο 150 καταστημάτων. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Δυο χρόνια αγρότερα η συμφωνία λύθηκε εξαιτίας του επιχειρηματικού ναυαγίου της «Μαρινόπουλος». Μάλιστα η «Μαρινόπουλος» φέρεται πως πριν βαρέσει το κανόνι των 1,32 δισ. ευρώ ήταν πρόθυμη να διαγράψει χρέη ύψους 103,83 εκατ. ευρώ της «Super Market Καρυπίδη».

Μάλιστα, στην αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε η Αφοί Καρυπίδη το Μάϊο του 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών περιλαμβανόταν ιδιωτικό συμφωνητικό με την Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ, βάσει του οποίου η δεύτερη διαγράφει το 80% των οφειλών της Καρυπίδης, δηλαδή 83 εκατ. από σύνολο 103,83 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 20,76 εκατ. προβλεπόταν η μεταβίβαση 20 καταστημάτων της. Τα χρέη της εταιρείας «Super Market Καρυπίδη» έφταναν τα 174 εκατ. με τα 117 εκατ. να αφορούν τους προμηθευτές και τον Μαρινόπουλο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, ενώ ακολουθούσε το ΙΚΑ, το Δημόσιο. κ.ά.

Τον Απρίλιο του 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε πτώχευση την «Super Market Καρυπίδη», ορίζοντας χρόνο παύσεως των πληρωμών την 31-03-2017 και διατάσσοντας τη σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας. Έκτοτε ακίνητα της εταιρείας βγαίνουν στο σφυρί με επισπεύδουσα συνήθως τη σύνδικο πτώχευσης.

πηγή: voria.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα