3.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Στον ΟΗΕ μεταφέρεται η ελληνοτουρκική «διαμάχη»

Στη Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει μεταφερθεί η «ελληνοτουρκική διαμάχη» τις τελευταίες ώρες, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί αύριο να αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά μετά το ανθελληνικό παραλήρημα το προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μιλώντας σε παγκόσμιο αυτή τη φορά ακροατήριο, επανέλαβε τα fake news τα οποία έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του OPEN, ο πρωθυπουργός έχει φέρει στις αποσκευές του όλα τα διπλωματικά του όπλα. Αφενός είναι εξοπλισμένος με χάρτες και ντοκουμέντα, τα οποία θα δείξει σε συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του.

Aσφάλεια αυτοκινήτου από 5€/μήνα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρχουν σίγουρα αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις και στην ατζέντα με τις ψευδείς πληροφορίες που επιθυμεί να προωθήσει η Άγκυρα παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως την χώρα που επιτίθεται και προκαλεί ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί με οποιοδήποτε μέσο να εκπληρώσει τις διεκδικήσεις της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που ο Ερντογάν διεκδικούσε την προσοχή των ξένων ηγετών στον ΟΗΕ, η Τουρκία με NAVTEX ανακοίνωσε πως το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα βγει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπαράζ συναντήσεων της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς
Αυτή η κίνηση ήταν κάτι το απόλυτα αναμενόμενο από τους Έλληνες διπλωμάτες που περιμένουν από τον Τούρκο πρόεδρο να πραγματοποιήσει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια. Ο Νίκος Δένδιας είχε την τρίτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία κίνηση που έχει ξεκάθαρα μηνύματα καθώς ο επικεφαλής της συμμαχίας δεν έχει ποτέ καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα προτιμώντας να κρατά ουδέτερη θέση, γεγονός που πολλές φορές έχει προκαλέσει την ελληνική δυσαρέσκεια.

Σημαντική σημασία έχει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Πρόκειται για συναντήσεις με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών συμμαχιών στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δεν σταματά να δείχνει τις εντελώς αβάσιμες διεκδικήσεις της.

Την ίδια ώρα φυσικά και ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει και εκείνος να έχει μια σειρά επαφών, ενώ συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Την Τετάρτη με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην οποία είναι προσκεκλημένοι και αναμένεται να παραστούν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα όμως θεωρείται σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί μία κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι είναι πάντοτε ανοικτός σε μία συνομιλία με τον κ. Ερντογάν, σε περίπτωση βέβαια που υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.

Η πληρωμένη απάντηση του Δένδια στο παραλήρημα Ερντογάν
Άμεση απάντηση από τον Νίκο Δένδια το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει ότι «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική» και προσθέτει:

Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα, ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και 10 ημέρες.

Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που έχουμε να απαντήσει, είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία, να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Και να επανέλθει το συντομότερο, τουλάχιστον στον χώρο της λογικής.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί καθώς η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα διευρύνεται και ευημερεί. Καλό θα ήταν η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

Το ανθελληνικό παραλήρημα του Ερντογάν στον ΟΗΕ
Σε ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης. Η ομιλία του διήρκησε περίπου μισή ώρα και όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα θέματα της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και στους μετανάστες είπε ότι η Ελλάδα αυξάνει την τυραννία της στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο κατηγορώντας την Αθήνα ότι βυθίζει βάρκες μεταναστών και τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα fake news αυτή τη φορά απευθυνόμενος στο παγκόσμιο ακροατήριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετατρέπει σε τάφο το Αιγαίο με παράνομες επαναπροωθήσεις, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα ανθελληνικό κλίμα, ενώ για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Ερντογάν δεν δίστασε να φέρει μαζί του στο βήμα φωτογραφίες με νεκρά παιδιά και να τις παρουσίασε ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελλάδας.

«Συνεχίζει να αυξάνεται η ελληνική καταπίεση των μεταναστών στο Αιγαίο. Ένα μωρό πέθανε την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά και παρουσίασε την χώρα του σαν θύμα, σημειώνοντας πως «θέλουμε να λύσουμε όλα τα θέματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον νόμο».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει αυτή τη στιγμή.

Εν συνεχεία σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αναζητεί να αποκτήσει την ισχύ στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας όσους έχουν τέτοιες βλέψεις «γελοίους». Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη και μάλιστα υποστήριξε ότι η Ελλάδα την καταπιέζει, όπως και τους «Τουρκοκυπρίους».

«Προσπαθήσαμε να είμαστε εποικοδομητικοί στο Κυπριακό. Η ΤΔΒΚ θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσημα, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού είναι το κλειδί της λύσης στο νησί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ελπίδα μας είναι ότι η Ελλάδα θα βάλει τέλος σε όλες τις προβληματικές της δραστηριότητες».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα