29.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Στους 316 οι διασωθέντες (video)

Στους 316 ανέρχεται έως τώρα ο αριθμός των διασωθέντων επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα), σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Στο πλοίο περιμένουν ακόμη 162 άτομα. Η επιχείρηση μετεπιβίβασης και των υπολοίπων ατόμων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από ελικόπτερα Super Puma.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο “Norman Atlantic”.

Τα ελικόπτερα συνέχισαν και τη νύκτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τις πτήσεις μεταφοράς εγκλωβισμένων, με τη διάσωση έξι έως επτά ατόμων ανά πτήση, όμως η τελευταία ομάδα ανθρώπων απομακρύνθηκε από το πλοίο με σκάφος της ακτοφυλακής, χωρίς την επέμβαση ελικοπτέρου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με νωρίτερη ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο “Norman Atlantic” μεταξύ των οποίων τρεις ‘Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος “Ιόνιο Πέλαγος” από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νέα λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο ελληνικό και μεταφέρονται στο Λέτσε υπάρχει στην ιστοσελίδα του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Επίσης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σταμάτησε η διαδικασία ρυμούλκησης του “Norman Atlantic” σε λιμάνι της Ιταλίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Spirit of Piraeus” μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου ‘Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.

Αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που όπως είναι γνωστό διαθέτει επίσης ελικόπτερο, πλησιάζει την Κέρκυρα.

Τέλος 2 αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες.

Οι συγγενείς των ανθρώπων που ταξίδευαν με το Norman Atlantic, μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-4191714 και 210-4191316.

Έφτασε στο Μπάρι το «Spirit of Piraeus»

Στι 8 ώρα Ιταλίας, αφίχθη στο λιμάνι του Μπάρι το εμπορικό πλοίο “Spirit of Piraeus”, το οποίο μετέφερε στην Ιταλία 49 διασωθέντες από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic, μεταξύ των οποίων, 25 Έλληνες, πέντε Ιταλοί, τρεις Τούρκοι και δύο Αφγανοί μετανάστες.

Εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι το πλοίο δεν ρυμουλκείται στη φάση αυτή και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ωστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο μεταφοράς του στο λιμάνι του Πρίντεζι. Επί του παρόντος, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη, σχετικά με ενδεχόμενη ώρα αφιξής του και το ιδιο ισχύει για το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού “Σαν Τζόρτζο” το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στην Ιταλία τους υπόλοιπους διασωθέντες.

Αυτή την ώρα, Ιταλοί γιατροί προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους 49 διασωθέντες.

https://www.youtube.com/watch?v=6p7MJvv_uw4

https://www.youtube.com/watch?v=Kfbxm3v8r-k#t=155

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα