24.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στους δημότες η «λυπητερή» για την υπεξαίρεση

Ο δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα κληθούν να πληρώσουν τα 17,9 εκατ. ευρώ, που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία στη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, καθώς η διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών, με έγγραφό της, απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί από το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο ζητούνταν τα ποσά της υπεξαίρεσης να μην επιβαρύνουν τον κεντρικό Δήμο.

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, κατόπιν πρότασης του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, το δημοτικό συμβούλιο καλούσε την κυβέρνηση να ανακληθούν οι ΚΥΑ «συμψηφισμού οφειλών του Δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» και να αρθούν τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία παρακρατούνταν πόροι.

Το αίτημα, που διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, απορρίπτει, με έγγραφό της, η διεύθυνση Οικονομικών του ΥΠΕΣ.

Ο κ. Μηταφίδης, αναφερόμενος στην εξέλιξη της υπόθεσης, υπογραμμίζει πως «η κλοπή δεν είναι οφειλή» και απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς ρωτάει «γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του Δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;» και αν «έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπόλογους της υπεξαίρεσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη

Η κλοπή δεν είναι οφειλή!

Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του άρθρου 56 παρ.2 και παρ.3 (Ελλείμματα και Ευθύνες δημόσιων υπολόγων – καταλογισμοί) του ν. 2362/1995, με αιτιολογημένα πορίσματα καταλόγισαν στις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη μορφή της ποινικής υπεξαίρεσης και ιδιοποίησης.

Οι επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που το εν λόγω ποσό είχε ήδη βεβαιωθεί ως έσοδο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με συγκεκριμένους οφειλέτες τα μέλη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου (κατ’ ακολουθία των πορισμάτων των Οικονομικών Επιθεωρητών), προέβη – κατά παράβαση των διατάξεων που προαναφέρθηκαν – σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης ως «οφειλέτη»(!) αυτή τη φορά. Αρνήθηκε μάλιστα να του χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να τον εξαναγκάσει να προβεί σε «αναγνώριση χρέους» 7,2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, υπό τη δαμόκλειο σπάθη να μην της χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα και να παραμείνουν δεσμευμένα οι λογαριασμοί και η περιουσία του δήμου, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέδωσε, και με τις 1351/2012, 997/2013 και 895/2014 κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατέβαλε ήδη, διά συμψηφισμού προς την κρατική επιχορήγηση, το ποσό των 8.590.108,23 ευρώ. Δηλαδή, οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν θεώρησαν ως βλάβη του Δημοσίου τις υπεξαιρέσεις των πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, αλλά το αποτέλεσμα της υπεξαίρεσης. Με άλλα λόγια, οφειλέτες δεν είναι τα καταδικασμένα στελέχη των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου αλλά ο δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης!

Βέβαια, πέρα από τη μη νόμιμη συμπεριφορά των παραπάνω ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και δικαιοπολιτικά ανήθικη συμπεριφορά, καθώς αντιμετώπισαν το δήμο Θεσσαλονίκης ως ανώνυμη εταιρεία, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει χρήματα που καταχράστηκαν μέλη διοικήσεών του που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Αντιμετώπισαν δηλαδή το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδιωτικό και όχι ως δημόσιο ταμείο.

Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς και η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξακολουθεί να μεταχειρίζεται το δήμο όπως και οι προκάτοχοί της, όπως προκύπτει από την 03-08-2015 απάντησή της στην από 02-02-2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – το οποίο ζητούσε να ανακληθούν οι ΚΥΑ «συμψηφισμού οφειλών του δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος ως εμπορική επιχείρηση και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστη από το ριφιφί στα ταμεία του. Πώς είναι δυνατόν οι ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου να αποκαλούν τις παραπάνω ΚΥΑ «ευεργετήματα» και να κρύβονται πίσω από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – προϊόν οικονομικού εκβιασμού του δήμου – σύμφωνα με τις οποίες «συμφώνησε» να συμψηφιστούν τα κλοπιμαία επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου με την κρατική επιχορήγηση του δήμου, ώστε «να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του έναντι των δημοτών του και να εκπληρώνει τις εν γένει υποχρεώσεις του»(!)

Οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;

2) Έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης;

Πηγή: seleo.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα