5.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Στρεπτόκοκκος: Ποια συμπτώματα πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς στα παιδιά

«Καμπανάκι» χτυπούν οι παιδίατροι για τον στρεπτόκοκκο μετά και τον θάνατο του 7χρονου παιδιού από την Ημαθία, για τον οποίο υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν ιατρική αμέλεια, ενώ διετάχθη και ΕΔΕ από το υπουργείο Υγείας.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλά στο Open και την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία για το τι συμπτώματα έχει ο στρεπτόκοκκος, γιατί υπάρχουν τόσο κρούσματα σε παιδιά το τελευταίο διάστημα και δίνει συμβουλές προς τους γονείς.

«Ο στρεπτόκοκκος που υπάρχει και έχουμε δει πως υπάρχουν έξι θάνατοι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι το ίδιο μικρόβιο που αντιμετωπίζουμε χρόνια, όλοι οι παιδίατροι. Είναι πολύ κοινό μικρόβιο. Βρίσκεται παντού γύρω στο περιβάλλον μας, καθημερινά τα παιδιά αρρωσταίνουν, φτάνουν στο ιατρείο με στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όμως δεν καταλήγουν όλα τα παιδιά. Είναι πολύ σπάνιο ο στρεπτόκοκκος να γίνει τόσο επικίνδυνος και να χάσει τη ζωή του ένα παιδί. Είναι ένα ύπουλο μικρόβιο όμως όταν φτάσει εγκαίρως στον παιδίατρο και πάρει την αντιβίωση δεν υπάρχει κίνδυνος».

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου στα παιδιά 

Ο γιατρός σημειώνει πως τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι «ο υψηλός πυρετός και ο πόνος στο λαιμό. Είναι κάτι ιδιαίτερο από άλλες περιπτώσεις λοίμωξης ο πόνος στο λαιμό. Το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί, δεν μπορεί να φάει, πονάει, μπορεί να είναι πρησμένοι οι αδένες κάτω από το λαιμό του και έχει και πυρετό. Αυτό παραπέμπει σε στρεπτόκοκκο στο μυαλό του παιδιάτρου παρ΄ότι και άλλες λοιμώξεις έχουν παρόμοια συμπτώματα».

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό 

Για το τι συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων του μικροβίου στα παιδιά ο κ. Μαζάνης αναφέρει:  «Υπάρχουν δύο θεωρίες και προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε γιατί έχουμε περισσότερα περιστατικά στρεπτόκοκκου τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Στην καθημερινότητά μας ζούμε αυτή την αύξηση του στρεπτόκοκκου. Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει 2-3 περιστατικά, βλέπουμε τάξεις ολόκληρες, το ένα παιδί μετά το άλλο να κολλάνε γιατί κολλάει πολύ εύκολα.

Θεωρείται πως ο κορονοϊός έχει συμβάλλει στην εξαφάνιση πολλών μικροβίων, πολλών νοσημάτων και τώρα έχουν ξαναφουντώσει και σε συνεργασία με την κατάσταση υγείας των παιδιών που είτε έχουν περάσει κορονοϊό και έχει αλλάξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα είτε γενικότερα είναι πιο ευαίσθητα το τελευταίο διάστημα. Αυτοί οι δύο παράγοντες φαίνεται πως έχουν συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών του στρεπτόκοκκου».

Παρ΄όλο που είναι ένα κοινό  μικρόβιο μπορεί να γίνει και επικίνδυνο και να προσβάλλει και όργανα, σε σημείο να γίνει θανατηφόρο, τονίζει ο γιατρός, ο οποίος εξηγεί πως υπάρχουν τεστ και εξετάσεις που μπορούν να το διαγνώσουν.

«Το μήνυμα προς τους γονείς είναι όχι πανικό και πρέπει να απευθύνονται σε παιδίατρο», καταλήγει ο κ. Μαζάνης.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα