Συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση στο Κιοτάρι της Ρόδου

Απεγκλωβισμοί και δια θαλάσσης

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Αναφορές για εγκλωβισμένους σε παραλίες της Λάρδου. Εκτός ελέγχου η μεγάλη πυρκαγιά στο νησί…

Η φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει τα πάντα και η σημερινή φαίνεται πως είναι η χειρότερη μέρα. Οι εκκενώσεις χωριών είναι συνεχείς και οι απεγκλωβισμοί, ακόμα και από τη θάλασσα με τη βοήθεια του λιμενικού, δραματικοί. Ήδη τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι τυλίχθηκαν στις φλόγες χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η Ρόδος έχει σκεπαστεί από ένα σύννεφο καπνού με την ατμόσφαιρα σε ορισμένα σημεία να είναι αποπνικτική και τον φόβο διάχυτο για τη νύχτα που έρχεται.

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η φωτιά στη Ρόδο παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου.

Για προληπτικούς λόγους νωρίς το μεσημερι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και αμέσως μετά η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σχετικό μήνυμα έφτασε στα κινητά των κατοίκων από το 112 και τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά. Στους απεγκλωβισμούς παίρνει μέρος και το λιμενικό.

   

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται με τα πόδια ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Νωρίτερα, πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στη Μονή Υψενής.

  

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι συνεχείς με τις πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε παραλίες της Λάρδου να προκαλούν αναστάτωση. Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες στα ξενοδοχεία ώστε να προχωρησουν οι εκκενώσεις και να μην φτάσει η φωτιά σε παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις.

Σχετικά άρθρα