Σύγκρουση πλοίων στη Χίο: Με μεγάλο ρήγμα το ένα από τα 2 σκάφη

Έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι διασώστες

Τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά της Χίου παραμένουν, προς το παρόν, αδιευκρίνιστα. Ο πλοίαρχος του ενός πλοίου, στο οποίο επιβαίνουν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια -όταν του επισημάνθηκε από Έλληνα διασώστη πως βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Μπες και θα παίρνεις ένα χιλιαρικάκι»: Πώς προσπαθούσε ο αστυνομικός να μπλέξει συναδέλφους του στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Στο άλλο πλοίο, με σημαία Σιγκαπούρης, επιβαίνουν 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία ήταν χωρίς φορτίο, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης.

Στις τουρκικές ακτές το ένα πλοίο
Τελικά, το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του άλλου πλοίου του Potentia, ενώ ήδη δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.

Η επιχείρηση που στήθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 9 ναυτικά μίλια βόρεια, βορειοδυτικά της Χίου ήταν μεγάλη. Στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης του Λιμενικού από το δεύτερο ελικόπτερο σούπερ πούμα που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας.

Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Σχετικά άρθρα