Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν

Mε ερωτηματικά

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν σε κοινά βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην επαρχία Ιντλίμπ, στην βόρεια Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις σημερινές επαφές με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ προσπαθούν να ανακαταλάβουν τμήματα της Ιντλίμπ, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν. Οι Σύροι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει κι ένα από τα 12 παρατηρητήρια που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή ο στρατός της Άγκυρας.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να «ομαλοποιήσουν» την κατάσταση στην Συρία, όμως δεν αναφέρθηκε ευθέως στο αίτημα του κ. Ερνογάν για τερματισμό της συριακής επίθεσης στην Ιντλίμπ, η οποία άλλωστε εκτυλίσσεται με την βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στο καθεστώς Άσαντ μετά από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου. Φιλοξενεί εκατομμύρια αμάχους και εκτοπισμένους όμως ελέγχεται πρωτίστως από ακραίους ισλαμιστές αντάρτες. Η Τουρκία είχε στο παρελθόν δεσμευτεί ότι θα θέσει υπό έλεγχο τους ισλαμιστές, όμως έως τώρα δεν τα έχει καταφέρει.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι εάν η επίθεση Άσαντ σταματήσει η Άγκυρα μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως είναι απαράδεκτος ο αεροπορικός βομβαρδισμός αμάχων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία έχει το δικαίωνα να υπερασπιστεί τα σύνορά της και είναι αποφασισμένη να το πράξει. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Δαμασκό να «μην παίζει με την φωτιά» και να μην διανοηθεί να χτυπήσει τουρκικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα