10 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στη μέση η… Κρήτη

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας, ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Στην αρχή, η αντίδραση του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ήταν να κάνει λόγο για μια συμφωνία στα όρια της φαιδρότητας. Είπε συγκεκριμένα: «Όσον αφορά τα θέματα της Λιβύης, φαντάζομαι ότι πίσω από αυτό είναι η ερώτηση που έχει να κάνει με την, νομίζω τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη, δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Αμέσως όμως υπήρξε κινητοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία δείχνει ότι η κατάσταση με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι εξόχως σοβαρή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την πλευρά της Αθήνας έγιναν ήδη τα ακόλουθα βήματα:

1. Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

2. Υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

3. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις πληροφορίες ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Γεννηματάς διεμήνυσε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου «δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών», σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η ενέργεια «δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο κλιμακώνει την πίεση προς την Ελλάδα

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το Reuters σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Η συμφωνία αποκαλύπτει την προσπάθεια της Άγκυρας να κλιμακώσει την πολιτική και διπλωματική επίθεση σε βάρος της Ελλάδας. Μπορεί στη δήλωσή του ο κ. Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της, όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο μια απλή ματιά σε έναν χάρτη αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη! Παρεμβάλλεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη. Είναι ενδεικτικό ότι οι θαλάσσιες ζώνες (η οριοθέτηση των οποίων ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα όρια των FIR) της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν συνορεύουν. Το FIR Αθηνών από Ανατολή προς Δύση συνορεύει με το FIR Λευκωσίας, Καΐρου, Τρίπολης, Μάλτας και Ρώμης.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα