14 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Συναγερμός για κλιμάκωση: Οι απειλές Πούτιν κατά Ουκρανίας και Δύσης

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία επανέφερε τις απειλές πυρηνικής κλιμάκωσης, με τις ΗΠΑ να σκέφτονται τώρα μετά τη Ρωσία αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματός τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πυρηνική αποτροπή, ενδέχεται να είναι απαραίτητη μια προσαρμογή στην πυρηνική στρατηγική, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 2022, δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Τζόνσον στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αναβαθμισμένες πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαιροποίησε πρόσφατα το πυρηνικό δόγμα, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή του οποίου η Μόσχα θεωρεί την επιθετικότητα ενός κράτους που δεν έχει το ίδιο πυρηνικά όπλα αλλά υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις ως κοινή επίθεση στη Ρωσία, σε μια προφανή απειλή προς την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους της.

Αλλά το Πεντάγωνο βλέπει κινδύνους και πέραν της Ρωσίας και της Κίνας, αφού αρκετές χώρες επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, που διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη στρατηγική ασφαλείας αυτών των κρατών, είπε ο Τζόνσον. Ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου μπορεί να είναι ανεπαρκές. Σε γενικές γραμμές, πάντως, «η λογική της πυρηνικής αποτροπής παραμένει συνεπής», σημείωσε.

Οι απειλές του Πούτιν κατά Ουκρανίας και Δύσης

Μετά την πρώτη ρωσική επίθεση με νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, η Ρωσία απειλεί με περαιτέρω πλήγματα κατά της Ουκρανίας και των Δυτικών υποστηρικτών της. «Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών στόχων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων τους εναντίον στόχων στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν. «Σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών, θα απαντήσουμε συμμετρικά», διεμήνυσε.

Ο Πούτιν μίλησε για ρωσική αντίδραση στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας εναντίον ρωσικού εδάφους. «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τη Δύση έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, εξηγώντας ότι οι δυνάμεις της χώρας του στοχοθέτησαν το πρωί της Πέμπτης με νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, όπου έχει την έδρα της η πρώην σοβιετική και νυν ουκρανική εταιρεία κατασκευής πυραύλων και εξοπλισμών Yuzhmash.

Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο

Τους φόβους μιας πυρηνικής σύρραξης τροφοδοτεί και ο δικτάτορας της συμμάχου της Ρωσίας, Βόρειας Κορέας.

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος όσο είναι σήμερα, ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Σε ομιλία του σε έκθεση οπλικών συστημάτων στην Πιονγκγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε ότι προσπάθησε να διαπραγματευτεί με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά το αποτέλεσμα απλώς υπογράμμισε την «επιθετική και εχθρική» πολιτική των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Ντνίπρο αποσκοπεί κυρίως στο να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της και να προσελκύσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία πιθανώς διαθέτει λίγους από τους πειραματικούς αυτούς πυραύλους και σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη επιζήσει από επιθέσεις πυραύλων με πολύ μεγαλύτερες εκρηκτικές γομώσεις.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πρόσφατα το Κίεβο και τους συμμάχους τους για πιθανή χρήση του νέου πυραύλου από τη Ρωσία. Η Μόσχα, με τη σειρά της, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον λίγο πριν την εκτόξευση του πυραύλου, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Σαμπρίνα Σινγκ, σημειώνοντας ότι η ρωσική ηγεσία χρησιμοποίησε τους «διαύλους μείωσης του πυρηνικού κινδύνου» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς η απροειδοποίητη εκτόξευση ενός ICBM θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επίθεση και να προκαλέσει προληπτικό χτύπημα. To Κρεμλίνο, πάντως, το διέψευσε.

Η πρώτη επιτυχία της εκφοβιστικής τακτικής της Ρωσίας

Προφανώς, η στρατηγική εκφοβισμού της Ρωσίας του Πούτιν σημείωσε ήδη την πρώτη της επιτυχία, καθώς το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή συνεδρίασή του, για λόγους ασφαλείας, μετέδωσε το κρατικό μέσο Suspilne.

«Μια συνεδρίαση του Verkhovna Rada (Κοινοβουλίου) είχε προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα υποβάλλονταν ερωτήσεις στην κυβέρνηση, αλλά ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το ίδιο μέσο. Οι Ουκρανοί βουλευτές έλαβαν οδηγίες να μείνουν με τις οικογένειές τους μακριά από την κυβερνητική περιφέρεια του Κιέβου. Η αναβολή είναι απάντηση στη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είχε επιτεθεί στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο με νέο υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, πρόσθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Η Ουκρανία ζητεί αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική επίθεση
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα μια αποφασιστική απάντηση στη ρωσική πυραυλική επίθεση.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και σοβαρή επέκταση της κλίμακας και της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου, μια κυνική παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν», σημείωσε, «δεν ενδιαφέρεται για το τι απαιτούν η Κίνα, η Βραζιλία, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Αμερική και όλες οι άλλες χώρες».

Τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής και βρετανικούς πυραύλους Κρουζ Storm Shadow εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό ενός Βορειοκορεάτη στρατηγού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο ΟΗΕ απαιτεί αποκλιμάκωση

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ανησυχητική εξέλιξη την κλιμάκωση του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας.

«Όλα αυτά οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να λάβουν όλα τα μέρη επείγοντα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαριτς στη Νέα Υόρκη.

Στις δυτικές χώρες δεν είναι ακόμη σαφή τα χαρακτηριστικά του νέου ρωσικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Ο ουκρανικός στρατός αρχικά υπέθεσε ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Oreshnik δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση πολλαπλών κεφαλών στην επίθεση στο Ντνίπρο αποτελεί ένδειξη ότι ο πύραυλος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο υποθέτει ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς βασίζεται στο μοντέλο του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-26.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η ανάπτυξη του εν λόγω πυραύλου είναι επίσης μια απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη που απαγορεύει τους χερσαίους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό. Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη Συνθήκη το 2019 υποψιαζόμενη ότι η Μόσχα είχε αναπτύξει ρουκέτες και πυραύλους Κρουζ με το απαγορευμένο βεληνεκές.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα