«Συναγερμός» στο Ρίο

Για Βραζιλιάνους… τζιχαντιστές

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Βραζιλία έπειτα από πληροφορίες ότι ισλαμιστική ομάδα στη χώρα ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βραζιλίας διενεργούν έρευνα, καθώς εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατική απειλή λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται αναφορές από τους ερευνητές της ομάδας Site, η οποία μεταξύ άλλων παρατηρεί τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο, μία ομάδα που φέρει το όνομα «Ansar al-Khilafah Brazil» ανακοίνωσε πως ακολουθεί τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της οργάνωσης μέσω της εφαρμογής Telegram προώθησαν την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης σε αραβικά, αγγλικά και πορτογαλικά.

«Όλες οι απειλές που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς του Ρίο ερευνώνται διεξοδικά, ειδικά όσες σχετίζονται με την τρομοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin), έπειτα από τις πληροφορίες για την ισλαμιστική ομάδα.

«Πολλές (απειλές) έχουν ήδη απορριφθεί και εκείνες που χρήζουν προσοχής διερευνώνται εξαντλητικά», ανέφερε στη συνέχεια η ανακοίνωση.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι απειλές της οργάνωσης είναι αξιόπιστες.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το Reuters τον περασμένο μήνα η Abin επιβεβαίωσε ότι εντόπισε στην εφαρμογή Telegram έναν πορτογαλικό λογαριασμό μέσω του οποίου πραγματοποιείτο ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά οι τοπικές αρχές υποστήριξαν πως δεν είχε διαπιστωθεί απειλή εναντίον της Βραζιλίας.

Όλα αυτά, ενώ οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας τους, κυρίως μετά το μακελειό στη Νίκαια, ενώ τις περασμένες ημέρες άνδρες της αστυνομίας και του στρατού συμμετείχαν σε άσκηση κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαδρομή που θα ακολουθούν οι ομάδες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν την 5η Αυγούστου με εκτιμήσεις για περίπου 500.000 επισκέπτες.

Την περασμένη Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος, Μισέλ Τεμέρ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες και κάλεσε τους ξένους να επισκεφθούν το Ρίο ώστε να απολαύσουν τους Αγώνες και την ομορφιά της πόλης.

«Έχουμε ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στην πόλη πάρα πολύ και μπορείτε να έρθετε χωρίς να ανησυχείτε. Μπορείτε να απολαύσετε τα θαύματα του Ρίο ντε Τζανέιρο και να παρακολουθήσετε τους Αγώνες», δήλωσε ο Τεμέρ, την ώρα που 85.000 στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την πόλη.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το Reuters οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Βραζιλίας βρίσκονται σε στενή επαφή με τους εταίρους τους στο εξωτερικό για πιθανές απειλές κατά τη διάρκεια των Αγώνων και παρακολουθούν διαδικτυακές συνομιλίες και άλλου είδους επικοινωνία ατόμων που εικάζεται ότι είναι συμπαθούντες ριζοσπαστικών ομάδων.

Εντούτοις, ανησυχία εκφράζεται όχι τόσο για οργανωμένες επιθέσεις, αλλά για τις ενέργειες «μοναχικών λύκων», τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιου είδους τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Σχετικά άρθρα