16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συναγερμός στον Έβρο

Συναγερμός σε στρατό και αστυνομία στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας στον Έβρο. Αυξάνονται οι ροές από ξηράς και από θαλάσσης μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξουν τα σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή στα σύνορα, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ροές πληθαίνουν λεπτό προς λεπτό. Σύμφωνα με πληροφορίες η μετακίνηση τους γίνεται με λεωφορεία, ακόμη και στρατιωτικά οχήματα.

Μικρή ένταση είχαμε όταν οι συνοριακοί φύλακες τους απέτρεψαν να εισέλθουν στη χώρα μας. Το τελωνείο στις Καστανιές δεν λειτουργεί από το πρωί ενώ ισχυροποιούνται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμεις. Φεύγουν δυνάμεις από όλη την Κεντρική Μακεδονία για τον Έβρο, ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Θ. Τσαϊρίδης, πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πλάνα με πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας να επιβιβάζονται σε βάρκες με σκοπό να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Στον Έβρο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Πληροφορίες ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση»

Στη νεκρή ζώνη στις Καστανιές Έβρου βρίσκεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη.

Επί ποδός αστυνομία, στρατός και λιμενικό. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Τοτονίδης σημείωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς πως περισσότερα από 300 άτομα βρίσκονται στο σημείο.

Οι επιχειρήσεις είναι αυξημένες στον Έβρο τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας τονίζοντας ότι πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα. «Αυτό που γίνεται από τους συνοριοφύλακες είναι η αποτροπή προσφύγων και μεταναστών να μπουν στη χώρα και έπειτα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αν κάνουν αίτημα πχ για άσυλο» συμπλήρωσε.

Υπάρχουν δυσκολίες κυρίως λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής. Η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων θα βοηθήσει. Μέχρι τότε στηριζόμαστε στο φιλότιμο του Έλληνα συνοριοφύλακα ,πρόσθεσε ο κ. Τοτονίδης.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα