Συναγερμός στους επιστήμονες του πλανήτη

Παγόβουνο διπλάσιο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να αποκολληθεί

Ένα παγόβουνο περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt, καθώς οι ρωγμές κατά μήκος της παγοκρηπίδας μεγαλώνουν συνεχώς.

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες που απεικονίζουν τις τεράστιες ρωγμές στο παγωμένο τοπίο, οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν από τον Οκτώβριο του 2016.

Η παγοκρηπίδα έχει πάχος 122 μέτρων.

Μόλις αυτές φτάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όταν συμβεί αυτό, τότε η επιφάνεια της θάλασσας θα ανέβει σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε παράκτιες περιοχές.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα συμβεί», είπε ο Στεφ Λερμίτ, εκ των ειδικών που παρατηρούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως εκτιμά, το ρήγμα θα πρέπει να μεγαλώσει άλλα 4 χλμ, προτού συμβεί η αποκόλληση, κάτι που μπορεί να πάρει «μέρες έως και έναν χρόνο».

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι πως με την αποκόλληση του παγόβουνο θα αλλάξει και η σταθερότητα της παγοκρηπίδας, με τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια.

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία κυρίως για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Η παγοκρηπίδα Brunt, θεωρείται σταθερή, ωστόσο η ρωγμή μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό τεσσάρων χιλιομέτρων.

Σχετικά άρθρα