Συναγερμός τέλος

Στις 26 Ιουλίου…

13 Νοεμβρίου 2015 – 14 Ιουλίου 2016… Οκτώ μήνες πέρασαν από την ημέρα που άλλαξε η ροή της καθημερινότητας στην Ευρώπη -γενικότερα- και στη Γαλλία ειδικότερα. Οκτώ μήνες μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, από το οποίο χάθηκαν 130 ζωές, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης συναγερμού στη χώρα, η οποία θα επισημοποιηθεί στις 26 του τρέχοντος μήνα.

Μετά το αρχικό σοκ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε θέσει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, κλείνοντας επί της ουσίας τα σύνορά της. Από τότε ξεκίνησε μία ανηλεή έρευνα των γαλλικών αρχών, προκειμένου να διαλευκανθούν οι λεπτομέρειες της σύνθετης επίθεσης των τζιχανιστών στη γαλλική πρωτεύουσα και η πρόβλεψη για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

Η γαλλική προεδρία επέκτεινε δύο φορές την κατάσταση συναγερμού στη χώρα, με στόχο να ολοκληρωθεί η έρευνα και επιπροσθέτως, να ολοκληρωθεί η διεξαγωγή του Euro 2016, το οποίο αποτελούσε και επισήμως στόχο των τζιχαντιστών.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την απόφασή του μετά τη μεγαλειώδη παρέλαση για την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παρατείνουμε την κατάσταση συναγερμού για πάντα. Υπάρχει ακόμη απειλή; Ναι, αλλά πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές μας».

1 Σχόλιο

Comments are closed.