25.1 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Ζελένσκι: «Με τέτοιους συμμάχους θα κερδίσουμε»

Την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία εξέφρασαν οι ηγεσίες Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας, στη συνάντησή τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν είστε μόνοι», διατράνωσαν προς τον Ζελένσκι οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι τόλμησαν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι -με τρένο- στο εμπόλεμο Κίεβο, για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, το παρών έδωσαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα και ο Σλοβένος Γιάνεζ Γιάνσα, όπως και ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οι οποίοι μάλιστα είχαν δηλώσει ότι εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην εν λόγω συνάντηση.

Είναι οι πρώτοι δυτικοί ηγέτες που επισκέπτονται το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου πριν από τρεις εβδομάδες.

Ζελένσκι: Με τέτοιους συμμάχους θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο
Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι, ενημέρωσε τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις του πολέμου με τη Ρωσία.

«Με τέτοιους συμμάχους θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους Μοραβιέτσκι, Φιάλα, Γιάνσα και Κατσίνσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία «εμπιστεύεται πραγματικά» τους εταίρους της και είναι «100% σίγουρη» ότι θα επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα μετά τη συνάντηση με τους τρεις πρωθυπουργούς, στο Κίεβο.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Πολωνό, τον Σλοβένο και τον Τσέχο πρωθυπουργό για την «υπέροχη υποστήριξή τους στην Ουκρανία, όταν τόσοι άλλοι πρεσβευτές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω της ρωσικής εισβολής».

 

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψή τους, αποκαλώντας την «ισχυρή απόδειξη υποστήριξης».

«Το πιο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε πραγματικά αυτούς τους ηγέτες. Όταν μιλάμε για εγγυήσεις ασφαλείας, για το μέλλον μας στην ΕΕ ή για την πολιτική κυρώσεων, είμαστε 100% βέβαιοι πως ό,τι και να συζητάμε, ό,τι κι αν λέμε, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στα πλάνα που δημοσιεύτηκαν τη συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι ακούγεται να ενημερώνει τους ηγέτες της ΕΕ για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Βομβαρδίζουν παντού», ακούγεται να τους λέει ο Ζελένσκι. «Όχι μόνο το Κίεβο, αλλά και δυτικές περιοχές».

Ενημέρωσε επίσης τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας, ότι τρεις Τσετσενικές ταξιαρχίες έχουν εντοπιστεί μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων.

Πολωνός πρωθυπουργός: Δεν θα σας αφήσουμε ποτέ μόνους
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ «να δώσει το γρηγορότερο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας» και τόνισε, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς οικοδεσπότες του, ότι «δεν θα σας αφήσουμε ποτέ μόνους. Θα είμαστε μαζί σας γιατί γνωρίζουμε ότι δεν αγωνίζεστε μόνο για την ελευθερία σας, για το δικό σας σπίτι και για την ασφάλειά σας, αλλά και για εμάς».

Ξάφνιασε ο Πολωνός αντιπρόεδρος: Πρότεινε ένοπλη αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ιδιαίτερα επιθετική, ωστόσο, ήταν η προσέγγιση του Πολωνού αντιπροέδρου.

Και αυτό διότι ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγεσιών Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας με τον Ζελένσκι, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αν όχι μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», υποστήριξε ούτε λίγο, ούτε πολύ ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

«Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

 

Η φωτογραφία-μήνυμα
Κατά την άφιξη στο Κίεβο, μετά από ταξίδι τριών ωρών, δημοσιεύτηκε φωτογραφία των τριών πρωθυπουργών και του αντιπροέδρου της Πολωνίας, που είχε συνοδεύσει τους ηγέτες, να μελετούν έναν χάρτη της Ουκρανίας σε ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση, σε άγνωστη τοποθεσία.

«Εδώ, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται η ιστορία. Εδώ είναι που η ελευθερία πολεμά ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ είναι που το μέλλον όλων μας κρέμεται στην ισορροπία. Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια των φίλων της – φέραμε αυτό το μήνυμα στο Κίεβο σήμερα», έγραψε ο Μοραβιέτσκι.

Ο Φιάλα, με δικό του tweet, δήλωσε: «Στόχος της επίσκεψης είναι να εκφράσει την απερίφραστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία και την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσουμε ένα ευρύ πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία και τους πολίτες της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης ενημερωθεί για αυτήν την επίσκεψη από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών».

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

Η Τσεχία και η Πολωνία είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ χαιρέτισε «το θάρρος των αληθινών φίλων», όπως τους χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν η στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία αλλά και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Φιάλα είχε δηλώσει ότι η απόφαση να επισκεφθούν το Κίεβο ελήφθη κατόπιν συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ιδέα του ταξιδιού συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Ντβόρζικ.

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει «επίσημη εντολή» στους τρεις πρωθυπουργούς. «Κάθε πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην Ουκρανία είναι φυσικά καλοδεχούμενη. Ορισμένοι ηγέτες μπορεί να αναρωτιούνται: θα θέσει σε κίνδυνο ή θα βελτιώσει τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους; Θα το δούμε, φυσικά. Είναι μια λεπτή γραμμή», πρόσθεσε.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα