Συνεχείς μετασεισμοί στην Κρήτη

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους

Διαρκείς είναι οι μετασεισμοί στην Κρήτη, μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου στο νησί και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 65χρονος και να τραυματιστούν αρκετοί ακόμη.

Νέος μεγάλος μετασεισμός στην Κρήτη
Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφηκε ένας μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ και ακόμα ένα 4,6 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους φοβούμενοι τις συνεχείς δονήσεις και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Στο Αρκαλοχώρι πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό την Πολιτική Προστασία και τον περιφερειάρχη, στην οποία θα αποφασιστεί το πού θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του χωριού που δεν θα μείνουν ούτε το βράδυ στα σπίτια τους.

 

Ισοπεδώθηκε το Αρκαλοχώρι
Το χωριό Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, όπως επίσης και η γύρω περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Κτίρια, δρόμοι και εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ ο τρούλος της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία κατέρρευσε με αποτέλεσμα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ethnos.gr, ένας 65χρονος άνδρας που πραγματοποιούσε εργασίες στον ναό να χάσει τη ζωή του.

Τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια και τα σωστικά συνεργεία έδωσαν πραγματική μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό τους. Συνολικά, οι τραυματίες από την ισχυρότατη δόνηση είναι εννέα. Οι δύο με κατάγματα και οι επτά με εκδορές, ενώ όλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Δήμαρχος Βιάννου στο ethnos.gr: Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών, πιο δυνατός από το ΄99 στην Αθήνα
Ο δήμαρχος Βιάννου Αρχάνων Μηνάς Σταυρακάκης – πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα – μίλησε στο ethnos.gr και στον Κώστα Ασημακόπουλο για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη και απερίφραστα είπε πως πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και μισό αιώνα στην Κρήτη και εξέφρασε την ανησυχία του για την ενεργοποίηση του περίφημου ρήγματος του Καστελίου το οποίο κόβει στη μέση το νησί.

Οι ζημιές είναι μεγάλες. Δεν μπορώ να σας τα περιγράψω με λόγια. Έχουν καταστραφεί και παλιά και νέα κτίρια και κατά την εκτίμηση μου είναι θαύμα που δεν έχουμε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στο δήμο μας.

Με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού και τις γνώσεις που διαθέτει είπε: «Είμαι 50 ετών και σας λέω με βεβαιότητα πως η Κρήτη δεν έχει γνωρίσει τέτοιο σεισμό σε αυτό το διάστημα. Πάντα γίνονταν σεισμοί αλλά στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτή τη φορά ήταν στο χερσαίο τμήμα και επιφανειακός και ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Καστελίου που πάντα ήταν στην σκέψη μας και το παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη επιτάχυνση. Φανταστείτε πως στην Αθήνα το 1999 ήταν 5,9 Ρίχτερ και έγιναν τεράστιες ζημιές. Θα έλεγα πως ήταν ανάλογος αν όχι και μεγαλύτερος και για αυτό σας λέω πως είναι θαύμα που έχουμε μόνο αυτές τις απώλειες. Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας», σημείωσε.

Σχετικά με τις ζημιές στα κτίρια και στις υποδομές του δήμου είπε: «Δεν το συζητάμε, οι ζημιές είναι τεράστιες. Προτεραιότητα έχουν τα σχολεία. Ενα νηπιαγωγείο και ένα δύο ακόμα σχολεία είναι ακατάλληλα παρότι ως δήμος τα είχαμε ενισχύσει όλα και τα είχαμε συντηρήσει. Το δημαρχείο έχει πάθει μεγάλες ζημιές όπως και πολλά νέα σπίτια. Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές στην ηλεκτροδότηση και στην άρδευση. Μεγάλες ζημιές έχουμε και στην οδοποιία. Όλος ο μηχανισμός του Δήμου είναι επί ποδός και με προτεραιότητα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Σχετικά άρθρα