Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία για την Αγία Σοφία!

«Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά κόμπλεξ»

Δεν έχει σταματημό η τουρκική προκλητικότητα, αφού μετά την ανάγνωση στίχων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης αλλά και των αντιδράσεων που ακολούθησαν, τώρα η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να «απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους και του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που καταδίκαζε την φιέστα στην Αγία Σοφία, σημειώνοντας τα εξής:

«Μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα ανακοινώσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται από τους μιναρέδες της Ευρώπης και έχει γίνει κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η ενόχληση που αισθάνθηκε η Ελλάδα εξ αιτίας της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία αποτελεί ένα παράδειγμα της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται αυτή τη χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να φιμώσουν το εζάν (το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή) στη Δυτική Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας του Covid-19 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας. Η Τουρκία δεν καταχράστηκε το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμιο μνημείο ούτε τη Σύμβαση για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτά τα μνημεία έχουν διατηρηθεί ως τις σημερινές γενεές, λόγω της φροντίδας και της σχολαστικής προστασίας που έχει επιδείξει η Τουρκία σε ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να την προστατεύει. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα».

Σακελλαροπούλου: Στις συνεχείς προκλήσεις απαντάμε με κράτος δικαίου
«Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Θράκη, όπου βρίσκεται από την Πέμπτη, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας.

«Η Θράκη είναι το ζωντανό παράδειγμα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά και να αγωνίζονται για το κοινό τους μέλλον», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έκανε σε επιχειρήσεις της περιοχής, λέγοντας: «Βρέθηκα χθες και σήμερα κοντά σε επιχειρήσεις και παραγωγούς που στηρίζουν την παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της ακριτικής Θράκης. Που ακόμα και μέσα στην κρίση κατάφεραν όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, να επεκτείνουν τη δράση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να στηρίξουν την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν πλούτο για τη χώρα».

Αντιδράσεις για την ανάγνωση στίχων του Κορανίου στην Αγία Σοφία
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ανάγνωση στίχων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ανήμερα της επετείου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή 29/5, παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, στην οποία τονίζει: «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών».

Ακόμη, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

Πέτσας: Ενοχλητική και προς αποδοκιμασία η φιέστα των Τούρκων στην Αγία Σοφία

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοίμαζε η Τουρκία έξω από την Αγία Σοφία, με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, πριν από την επίμαχη εκδήλωση.

Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μενδώνη: Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα

Θέση για την προκλητική εκδήλωση πήρε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία σημείωσε τα εξής: «Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας. Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο. Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση».

Χαρακόπουλος: Πρόκληση κατά της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς

Για πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην «επικοινωνιακή φιέστα της Τουρκίας», όπως την χαρακτηρίζει, να μετατρέψει σήμερα την Αγία Σοφία σε χώρο προσευχής, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν έκανε τη φιέστα και πήρε την ευλογία μέσω… τηλεόρασης

 

Με την ανάγνωση στίχων από το Κοράνι κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης στην Κωνσταντινούπολη απόψε. Παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, Τούρκος ιμάμης ανάγνωσε το απόσπασμα για την Κατάκτηση (της Μέκκας) από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, ανήμερα της επετείου της Άλωσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία.

«Μακάρι στην 600η επέτειο της κατάκτησης, το 2053, να έχουμε αφήσει στους νέους μας μια Τουρκία, την οποία θα καμαρώνει ο πρόγονός μας ο Πορθητής. Είναι πολύ σημαντικό που στην 567η επέτειο της κατάκτησης αναγνώστηκε το κεφάλαιο της Κατάκτησης (της Μέκκας) και διαβάστηκαν προσευχές μέσα στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά άρθρα