Σύνοδος ΝΑΤΟ: Περαιτέρω αμυντική βοήθεια στο Κίεβο

Τι ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε περαιτέρω αμυντική βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ ο πόλεμος μαίνεται εδώ και ένα μήνα μετά από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει και θα παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε πρωτοφανές κόστος στη Ρωσία και θα ενισχύσουμε τη συμμαχική αποτροπή και οι ηγέτες της άμυνας ενέκριναν τις τέσσερις νέες ομάδες μάχης μας στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία»

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει περισσότερα χερσαία στρατεύματα, αντιαρματικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ναυτική δύναμη και αεροσκάφη στις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

Μιλώντας για άλλες απειλές, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι “συμφωνήσαμε να κάνουμε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και του εξοπλισμού για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατευτεί από βιολογικές, χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές.

“Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανίχνευση, προστασία και ιατρικές προμήθειες, καθώς και εκπαίδευση για την κοινότητα, τη μόλυνση και τη διαχείριση κρίσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και χαιρετίζω τις συγκεκριμένες προσφορές βοήθειας από τους συμμάχους”.

Υπήρξαν επίσης προειδοποιήσεις για την Κίνα, με το ΝΑΤΟ να λέει ότι πρέπει να ασκήσει την επιρροή της για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, αντί να βοηθά και να χρηματοδοτεί τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα