Τα 10 μέτρα “φωτιά”

Φορολογική επιδρομή και έλεγχος καταθέσεων

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, δεν αποτελούν παρά μια πρώτη… γεύση των φορολογικών επιβαρύνσεων με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέων φόρων που θα πρέπει να πληρώσουμε λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, των επιβαρύνσεων στα ασφάλιστρα, της αύξησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι απλώς… προκαταβολή του «πακέτου» που έρχεται και το οποίο σε γενικές γραμμές έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ιδού τα 10 μέτρα, που βρίσκονται προ των πυλών

1. Παραμένει στα… υπόψη -μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη μπήκε και βγήκε από το νομοσχέδιο- η διάταξη που φέρνει αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Η διάταξη που προς το παρόν παραμένει στο συρτάρι, προβλέπει φόρο 15% στα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, από 11% που είναι σήμερα. Δηλαδή, για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, προκύπτει επιβάρυνση 400 ευρώ (από 1100 ευρώ σε 1500 ευρώ). Με βάση τη διάταξη που… μπήκε και βγήκε, για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, ο συντελεστής θα παραμείνει στο 33%

2. Προσχέδιο διάταξης προέβλεπε την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους αγρότες από το 13% που είναι σήμερα (σ.σ.: οι αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με βάση τη διαφορά έσοδα μείον έξοδα) στο 18% σε πρώτη φάση. Ούτως ή άλλως, το κείμενο με τις ελληνικές δεσμεύσεις, προβλέπει ότι ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών θα πρέπει μέχρι το 2017 να εξισωθεί με αυτόν των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών φτάνοντας στο 26%

3. Προσχέδιο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή το οποίο διέρρευσε το πρωί της Τρίτης, εμπεριείχε διάταξη με την οποία αυξανόταν από το 26% στο 29% και ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων εταιρειών) αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα, τα εισοδήματα των επαγγελματιών φορολογούνται με 26% μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ και με 33% από αυτό το όριο και πάνω. Η διάταξη, αναπροσάρμοζε και τον υψηλό συντελεστή από το 33% στο 35%. Η διάταξη, δεν συμπεριελήφθη στον τελικό νόμο και μένει να φανεί αν θα επανέλθει το επόμενο διάστημα

4. Στον νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη, μπήκε η διάταξη για την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις έως και 100%. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ίδιο να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα (σ.σ.: σήμερα ο συντελεστής είναι στο 55%). Άλλωστε, το κείμενο των ελληνικών προτάσεων που ενέκρινε το Eurogroup μιλάει για σταδιακή αύξηση της προκαταβολής μέχρι το 2017.

5. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τη διάταξη που προβλέπει επιστροφή φόρου στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης αλλά και να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα κείμενα με τις ελληνικές δεσμεύσεις –που ακόμη δεν έχουν πάρει μορφή νομοσχέδιου- μιλούν για θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έτσι ώστε η δαπάνη να περιοριστεί κατά τουλάχιστον 50%. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για κατάργηση του επιδόματος με ταυτόχρονη όμως επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 6 λεπτά ανά λίτρο (από 28 λεπτά που είναι τώρα). Οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το φθινόπωρο. Στην περίπτωση που καταργηθεί το επίδομα και μειωθεί ο ειδικός φόρος, θα ευνοηθούν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα καθώς θα πληρώσουν λιγότερα από ότι πέρυσι.

6. Άμεσα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ. Η ελληνική δέσμευση είναι να προκύψει φόρμουλα που να αποδίδει εισπρακτικά 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τροποποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες –ενδεχόμενο που πλέον απομακρύνεται παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- θα πρέπει να προσαρμοστούν οι συντελεστές ώστε να προκύψει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αυτό απαιτεί νόμο. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην αλλάξει τίποτα και απλώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να στείλει τα καινούργια εκκαθαριστικά.

7. Μέσα στους επόμενους μήνες, με προοπτική να ισχύσει από τις αρχές του 2016, θα καθιερωθεί καινούργιο «ποινολόγιο» της εφορίας. Ο προχθεσινός νόμος, περιελάμβανε μια… πρόγευση καθώς πλέον θα διώκονται ποινικά όσοι υποπίπτουν σε αδίκημα φοροδιαφυγής που προκαλεί ζημιά 10.000 ευρώ και πάνω για το δημόσιο. Το πλήρες πακέτο μέτρων, θα συμπεριληφθεί στο καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

8. Επίκειται η κατάθεση της διάταξης που θα μειώνει το όριο προστασίας των 1500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις από την κατάσχεση και θα εξαλείφει τη ρύθμιση που προβλέπει ότι ακόμη και σε περίπτωση κατάσχεσης θα πρέπει να απομείνει στον οφειλέτη το 25% των μηνιαίων αποδοχών του.

9. Δεν ψηφίστηκε ακόμη ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ενώ δεν ήρθε στη Βουλή το καινούργιο πλαίσιο φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

10. Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα καλεί τους καταθέτες εσωτερικού και εξωτερικού να πληρώσουν φόρο τουλάχιστον 21% επί των καταθέσεών τους προκειμένου να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί το σύστημα που θα επιτρέπει πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας και την ανάκληση στοιχείων για τις αναλήψεις και τις καταθέσεις της τελευταίας 10ετίας.

Σχετικά άρθρα