Τα 12 χαράτσια που έρχονται

Πότε θα πληρώσουμε και τι

«Αν πρόκειται να γίνουν εκλογές, το προτιμότερο είναι να διεξαχθούν «εδώ και τώρα», πριν αρχίσουν να καταφτάνουν τα χαράτσια» έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου κυβερνητικό στέλεχος με επίγνωση του τι θα κληθεί να πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια στο χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται μετά τον 15αύγουστο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ενώ όσο περνούν οι μέρες, τόσο βαρύτερος γίνεται ο τελικός λογαριασμός.

Ήδη, πριν καν φτάσουμε στην 1ηαξιολόγηση του νέου μνημονίου, ο κατάλογος με τα μέτρα που θα γίνουν αισθητά μέσα στο επόμενο 5μηνο, έχει φτάσει στη μια… ντουζίνα.

Τα χειρότερα μάλιστα, δεν έχουν φανεί ακόμη καθώς η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακό νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο. Μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης της …καταστροφής, φέρνει στο φως τα ακόλουθα.

Στο τέλος Αυγούστου, θα έρθει για τους περισσότερους η ώρα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μάλιστα, μετά τον 15Αύγουστο, θα αποσταλεί ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο σε όσους έχουν κάνει ήδη φορολογική δήλωση (σ.σ η προθεσμία εκπνέει στις 26 Αυγούστου).

Χρεωστικό εκκαθαριστικό, παρέλαβαν ή αναμένεται να παραλάβουν περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Είναι μοιρασμένοι σε δύο «ομάδες»: Η πρώτη ομάδα με ένα εκατομμύριο «μέλη» έπρεπε να πληρώσει την 1η δόση μέχρι τέλος Ιουλίου καθώς έστειλε τη φορολογική δήλωση πριν τις 18 Ιουλίου. Οι υπόλοιπες δύο δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν Σεπτέμβριο και Νοέμβριο .

Η δεύτερη ομάδα με 1,5 εκατομμύριο μέλη που έστειλε ή θα στείλει δήλωση μετά τις 18 Ιουλίου, θα πληρώσει την 1η δόση μέχρι τέλος Αυγούστου, τη δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και την 3η μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 2500 κυβικών αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.

Πρόσθετο εκκαθαριστικό, εκτιμάται ότι θα παραλάβουν περισσότεροι από 35.000 φορολογούμενοι οι οποίοι «πρόλαβαν» να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση πριν αλλάξει ο νόμος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι γλιτώνουν. Απλώς θα ειδοποιηθούν από την εφορία να καταβάλουν τη διαφορά.

Οι υπόλοιποι, απλώς θα δουν τον πρόσθετο φόρο (αρκετές εκατοντάδες ευρώ) να προστίθεται στο εκκαθαριστικό με τον φόρο εισοδήματος της φετινής χρονιάς.

Στο τέλος Αυγούστου, οι συνταξιούχοι θα συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας διαπιστώνοντας την περικοπή στην κύρια και στην επικουρική τους σύνταξη.

Ο εφιάλτης θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο (οπότε θα καταβληθεί η σύνταξη του Οκτωβρίου) αλλά και τον Νοέμβριο καθώς σε αυτούς τους δύο μήνες θα γίνει και η παρακράτηση των αναδρομικάν (σ.σ η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας ισχύει από την 1η Ιουλίου).

Με το που θα μπει ο Σεπτέμβριος θα φανεί η λυπητερή και σε περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (και μερικές χιλιάδες συνταξιούχους) που έχουν μηνιαία εισοδήματα άνω των 1800 ευρώ. Το χαράτσι ακούει στο όνομα νέα εισφορά αλληλεγγύης.

Ένα από τα μεγαλύτερα «χαράτσια» της χρονιάς –το οποίο μάλιστα θα πλήξει την εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι οι οικογένειες με παιδιά στο σχολείο- θα είναι η για πρώτη φορά επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Με το που θα ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης ακόμη και πληροφορικής, αλλά και με το που κληθούν οι γονείς να καταβάλλουν την 1η δόση για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς.

Για ένα ιδιωτικό σχολείο που έχει ετήσια δίδακτρα 5000 ευρώ, η «ζημιά» μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ (σ.σ προφανώς θα γίνει παζάρι για το αν ένα μέρος της επιβάρυνσης θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης του σχολείου) ενώ ακόμη και για ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, το πρόσθετο κόστος θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρο «μαζικής καταστροφής» καθώς δίδακτρα φροντιστηρίου ή ιδιωτικού σχολείου πληρώνουν σχεδόν όλοι οι γονείς με παιδιά δηλαδή περισσότερο από ένα εκατομμύριο οικογένειες.

Ο Σεπτέμβριος όμως, θα έχει μια ακόμη επιβάρυνση για τους περισσότερους από 800.000 οφειλέτες της εφορίας που μπήκαν στη ρύθμιση: την αύξηση της μηνιαίας δόσης. Άλλοι εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου, άλλοι επειδή θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν την οφειλή σε λιγότερες δόσεις από ότι είχαν υπολογίσει και άλλοι και για τους δύο λόγους που προαναφέρθηκαν, θα δουν τη μηνιαία δόση να αυξάνει, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακόμη και να διπλασιάζεται.

Ο μήνας του ΕΝΦΙΑ θα είναι τελικώς ο Οκτώβριος. Με τη διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του μνημονίου, αποφασίστηκε τελικώς ο φόρος να αποπληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις (λιγότερες από πέρυσι) και όχι σε έξι. Η αποπληρωμή του φόρου, ο οποίος ουσιαστικά δεν θα έχει μεταβολή σε σχέση με πέρυσι καθώς πρακτικά δεν αλλάζει κάτι, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος έχει για περισσότερους από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες την πρώτη υποβολή της δήλωσης με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

Φυσικά, τον φόρο θα έχουν πληρώσει νωρίτερα όλοι οι συναλλασσόμενοι της χώρας. Ωστόσο, η περιοδική δήλωση του Οκτωβρίου, θα αποτελέσει άλλο ένα «χτύπημα» για τις επιχειρήσεις τη στιγμή μάλιστα που θα συμπέσει χρονικά με τον ΕΝΦΙΑ και την αυξημένη δόση της ρύθμισης

Περισσότεροι από 500.000 οδηγοί αυτοκινήτων έχουν να περιμένουν κάτι περισσότερο από τα τέλη κυκλοφορίας στα τέλη της χρονιάς. Μέσα στο Σεπτέμβριο, αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους οδηγούς των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Μινιμουμ επιβάρυνση: 250 ευρώ συν το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου το οποίο έχει ήδη ανέβει λόγω αύξησης του φόρου.

Σχετικά άρθρα