Τα «αποκαλυπτήρια» για το κοινωνικό μέρισμα

Θα δοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019 που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα αναμένεται να δοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστεί το περυσινό μοντέλο, τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του μερίσματος είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και της αποστέρησης στις ακραίες εκδοχές της, καθώς και η διασφάλιση ενός ελάχιστου επίπεδου αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους τους πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι επιπτώσεις της κρίσης και της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής των περασμένων ετών και η συνακόλουθη αύξηση των αναγκών κοινωνικής στήριξης έχουν θέσει τη μεταρρύθμιση της πολιτικής πρόνοιας σε άμεση προτεραιότητα. Στη βάση αυτή η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής προστασίας για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, παραμένει αναγκαία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα