Τα επόμενα βήματα για τις άδειες

Επτά τηλεοπτικοί σταθμοί γενικού περιεχομένου

Στην υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα προσδιορίζει των αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε 7, μετά από την απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου η διαδικασία να τρέξει με τους ταχύτερους ρυθμούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τόνιζαν στο newpost.gr πως το επόμενο στάδιο είναι το υπουργείο να στείλει ερώτημα προς το ΕΣΡ σχετικά με την τιμή εκκίνησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως με τις επτά άδειες ουσιαστικά καλύπτεται το φάσμα, μέσω των γενικών αδειών, αφήνοντας έξω από «τηλεοπτικό παιχνίδι» τις θεματικές άδειες, τις οποίες στόχευε να συμπεριλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε μετέπειτα διαγωνισμό.

Είναι σαφές πως η συζήτηση για τις περιφερειακές άδειες αναμένεται να ξεκινήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπενθυμίζουν την καθυστέρηση 7,5 μηνών του ΕΣΡ για τον καθορισμό των αδειών τη στιγμή που το υπουργείο στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε ολοκληρώσει το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του ΕΣΡ θα συναντήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.

Οι προϋποθέσεις

Μιλώντας πάντως στην ΕΡΤ ο υπουργός Νίκος Παππάς σημείωσε πως το πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός εξαρτάται από το ΕΣΡ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία. Σχετικά με τον τρόπο διενέργειας, σημείωσε πως πρόταση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί με το ίδιο «μοντέλο» με αυτό που διενεργήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός που εξέπεσε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία που επιλέξαμε έγινε με βάση τις εισηγήσεις των καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας».

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε πως θα ισχύουν και οι αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζονται με το νόμο που, όπως φερ ειπείν το πλαφόν στον αριθμό εργαζομένων. «Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν με τον προηγούμενο νόμο – πλαφόν των εργαζομένων πχ- θα ισχύσουν απόλυτα, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι ιδιοκτησίες των καναλιών να σταματήσουν να σκέφτονται απολύσεις και να δουν πως θα πληρώσουν τις θέσεις που προβλέπονται» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Αν ο διαγωνισμός για τις καινούριες άδειες γίνει όπως ο πρώτος, ο Σαββίδης (και ο Μαρινάκης) μπορεί να κάνει τον Αλαφούζο να τρέχει ΠΟΛΥ άσχημα. Στον 1ο διαγωνισμό, ο Αλαφούζος μπήκε δυνατά στην αρχή και τσίμπησε την άδεια με μικρό σχετικά κόστος. Ε, φανταστείτε τώρα να κάνει το ίδιο ο Σαββίδης αλλά με 10-15 εκατομμύρια παραπάνω από τα 28 που είχε δώσει τότε ο Αλ Αφούζ.
    Πάντως, πέρα από τα ομαδικά και οπαδικά, είναι επικινδυνο να γίνει ο διαγωνισμός με τον ίδιο τρόπο. Φανταστείτε απλά ότι ο Σαββίδης και ο Μαρινάκης χτυπιούνται στην πρώτη άδεια. Κανείς μετά δεν θα μπορέσει να πάρει άλλη άδεια εφόσον η τιμή εκκίνησης της επόμενης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης. Το πιο σωστό και δημοκρατικό είναι να ορίσουν μια φιξ τιμή για τις άδειες και όποιος ενδιαφέρεται να πληρώνει το ανάλογο τίμημα.

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο για τη φιξ τιμή, αλλά μάλλον θα δούμε άλλη μια μεγάλη πατάτα του Ελληνικού κράτους…
      Στον πρώτο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες ήταν 8 και ο ένας αποσύρθηκε. Αν είναι οι ίδιοι και αυτή τη φορά (πλην Καλογρίτσα), όλοι θα πάρουν άδειες και ο καθένας θα την πάρει σε όποια τιμή θέλει !!!

Comments are closed.